Back to top

Sosem feledhetjük azokat, akik a békéért adták életüket

Publikálva: 2023, augusztus 28 - 15:32
A Szlovák nemzeti felkelés 79. évfordulójára emlékeztek ma Dunaszerdahelyen.
Sosem feledhetjük azokat, akik a békéért adták életüket

Tilajčík Edit, az ünnepi megemlékezés háziasszonya a szervezők nevében köszöntötte a megjelenteket, többek közt Dunaszerdahely város képviseletében a városi képviselő-testület tagjait Gútay Lászlót és Nagy Ivánt, Michal Derajt, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetőjét, Író Tibort, a Dunaszerdahelyi Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatóját, Vlasta Kasalovát, a Szlovákiai Antifasziszták Szövetsége Galántai Területi Bizottságának alelnökét. Veronika Kelemenová, a Ladislav Dúbrava Gimnázium idén érettségizett tanulója, ahogy a korábbiakban, ezúttal is verssel köszöntötte az emlékezőket.

Michal Deraj ünnepi beszédében kiemelte, jelenleg bizonytalan világot élünk, az embereknek kétségeik vannak a jövőre nézve. Ezekben az időkben különösen emlékeznünk és emlékeztetnünk kell a történelem fontos eseményeire, ahogy a szlovák nemzeti felkelésre is, amelyben a szlovákok mellett több más nemzet, köztük magyar, angol, szerb, cigány és még sokan mások összefogásával sikerült az elnyomókat kiűzni az országból.

Mint mondta, jelenleg egy sokkal modernebb társadalomban is háború zajlik a közelünkben, de sose engedjük, hogy elvegyék tőlünk a függetlenséget, a békét.

„A szabadságunk azonban csak akkor lehet szabadság, ha az másokat nem nyom el, másoktól nem vesz el“ - hangoztatta a szónok, majd hozzátette: „Sosem felejthetjük az áldozatot, amit a békéért hoztak. Az életünk során tegyünk hát úgy, hogy a béke kísérje az életünket és utódaink életét.“

Vlasta Kasalová a német hadsereg elleni ellenállásról beszélt, történelmi összefoglalót tartott. „Ha nem akarunk a vesztesek oldalán állni, akkor az ellenség ellen kell indulni, áldozatokat kell hozni” – mondta, miközben személyes, családi emlékezetét is beszédébe foglalta.

„Mit üzen a felkelés a ma emberének, és a jövő nemzedéknek?” – tette fel a kérdést.

„Azt üzeni, hogy vigyázzunk az országra, támogassuk az együttműködés és a jólét útját, legyünk büszkék azokra, akik életüket áldozták a jelenünkért, és a jövőnkért, és helyezzünk virágot, koszorút az áldozatok sírjára, hogy mindenki tudja: tiszteljük az áldozatokat. A legfontosabb üzenet, amelyhez tartanunk kell magunkat: békében akarunk élni, ez mindannyiunknak a legfontosabb cél kell hogy legyen” – emelte ki a Szlovákiai Antifasziszták Szövetsége Galántai Területi Bizottságának alelnöke.

Az ünnepi beszédek után a tisztelet és az emlékezés virágait helyezték el a háború áldozatainak szoborcsoportjánál.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies