Back to top

„Soha nem tudod, ki nézi” – a biztonságos internetezésre hívja fel a gyerekek figyelmét a rendőrség

Publikálva: 2022, január 27 - 13:09
A szlovák rendőrség ezúton is kéri a szülőket, figyeljenek oda gyermekeik internetezési szokásaira, és tájékoztassák őket az internet veszélyeiről. Manapság a gyerekek a kialakult pandémiai helyzet miatt nagyon sok időt töltenek a világhálón. A rendőrség pedig egyre több olyan esettel találkozik, amikor idegen személyek, kihasználva a gyerekek jóhiszeműségét, kicsalják tőlük a személyes adataikat, majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívják őket.
„Soha nem tudod, ki nézi” – a biztonságos internetezésre hívja fel a gyerekek figyelmét a rendőrség

A rendőrség a gyerekekhez is szól:

„Kedves Gyerekek! Meg kell tanulnotok, hogyan kell biztonságosan viselkedni az interneten.

 Fontos tudni:

  • Ne nyissatok meg az olyan e-mail-eket vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, ezek ugyanis vírust is tartalmazhatnak.
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket.
  • Védjétek is a jelszavatokat! Ha lehet, ne jegyezzétek le sehova se, hanem jegyezzétek meg. De legfőképp ne küldjétek, ne áruljátok el a jelszvava(itoka)t senkinek.

Ha van Facebook-profilotok vagy instagramotok, nagyon jól gondoljátok meg, milyen fényképet tesztek fel magatokról, ugyanis idegenek felhasználhatják azokat és visszaélhetnek velük. A már feltöltött képet nem lehet teljesen letörölni, sok adat archiválva marad a biztonsági szervereken, ezért fontos átgondolnotok, hogy mit is tesztek fel a világhálóra!

Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mind például valaki fenyegetni fog, ellopja a profilotokat, megváltoztja a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír, akkor 

  • azt azonnal mondjátok meg a szüleiteknek
  • A www.stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok leállítását
  • közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre, és részletesen mondjátok el a rendőrnek, mi történt.

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene.

A törvény azt mondja ki, ha szabálysértést követ el, például valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget, akkor az a személy büntethető, ha betöltötte 15 életévet.

Bűncselekményt akkor követ el, ha például rágalmaz, vagy életveszélyesen fenyeget (pl. az írja, hogy „megöllek”) – az ilyen esetben a 14 év feletti személyt a tettéért már felelősségre lehet vonni.

Ezért s gondoljátok át, kivel és mit írtok. Ez nem játék – nagyon komoly dologgá válhat!

Azzal pedig, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszotok, függővé válhattok.

Mit is jelent a számítógépfüggőség?

A számítógépfüggőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészségeteket (látáskárosodás, stressz, álmosság). A számítógép egyfajta drog, és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetnie is kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségtől.

A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, társasjátékokkal vagy sporttevékenységgel!

Ezt már olvasta?

Cookies