Back to top

A Slovan elleni emlékezetes győzelmek

Publikálva: 2016, április 2 - 08:00
Szombat este már 47. alkalommal kerül megrendezésre a DAC és a pozsonyi Slovan rangadója. Az elmúlt 27 évben nyolcszor győztük le az égszínkékeket, és mindegyik diadalban volt valami emlékezetes. Visszatekintés a Slovan elleni győzelmekre.

A DAC-Slovan összecsapások a pályán és a lelátókon egyaránt mindig nagy rivalizálást hoztak. Az eddigi 46 egymás elleni találkozóból, melyeket a legfelső osztályban vívtunk, nyolcat sikerült megnyernünk - hatot odahaza, kettőt pedig idegenben.

A két csapat szombati, 47. rangadója egyúttal az utolsó lesz a mai dunaszerdahelyi stadionban, hiszen csapatunk otthonát rövidesen teljesen átépítik. A holnapit követően már csak két mérkőzés kerül megrendezésre a stadionunkban (április 16-án a Trencsént, 23-án pedig a Zólyombrézót fogadjuk).

Rögtön a Slovan első dunaszerdahelyi összecsapása meghozta a két csapat közös történelmének legnagyobb arányú DAC-győzelmét. 1989 májusában 5:2-re vertük a föderális liga akkori újoncát (6804 néző, gólszerzők: Kašpar 2, Simon, Takáč, Mičinec - Vankovič 2). Akkoriban Pecze Károly irányította a DAC-ot, és a csapatunk kispadján eltöltött 120 első osztályú mérkőzése során épp ez volt az egyetlen, amelyen együttesünk több mint négy gólt lőtt.

A második, egyben a legutolsó többgólos győzelmünket 1990-ben a kétgólos Tibor Jančula szállította (7435 néző, 2:0). Abban az idényben a tabella második helyén végeztek az égszínkékek, csak egy ponttal lemaradva a bajnok Spartától; a DAC végül negyedik lett.

A csehszlovák élvonalban nyolc idény alatt 240 mérkőzést játszottunk, melyek közül 95-öt megnyertünk. A legutolsó győzelmünket 1993. május 23-án arattuk, amikor is Radványi találatával 1:0-ra legyőztük a bajnoki címvédőt (7245 néző).

A föderáció megszűnése utáni első szezon talán legérdekesebb találkozójára 1993 októberében került sor, és csak másodszor - ugyanakkor utolsó előtti alkalommal - sikerült kettőnél több gólt lőnünk a Slovannak. A 10. fordulóban megrendezett mérkőzésen az volt az égszínkékek első veresége az önálló szlovák ligában (DAC-Slovan 4:3, 5710 néző, gólszerzők: Diňa 2, Fieber, Ürge - Tittel 2, Nigro).

A következő hazai, Slovan elleni győzelemre 17 évet vártunk, hiszen legközelebb 2010 őszén sikerült két vállra fektetnünk az égszínkékeket (2:1, 0 néző, gólszerzők: Hrabáč, Gašparík - Halenár 11 m). Ez volt az egyetlen nézők nélküli rangadó, hiszen a kamerarendszer hiánya miatt zárt kapuk mögött zajlott a mérkőzés...

Odahaza legutóbb 2011 szeptemberében győztük le a pozsonyiakat, méghozzá Coric 82. percben szerzett találatával (1477 néző). Az azt követő öt hazai egymás elleni összecsapásainkon csak két pontot szereztünk.

Idegenben kétszer sikerült legyőznünk a Slovant: az 1996/97-es idény nyitófordulójában (Slovan-DAC 1:2, 3596 néző, gólszerzők: Gomes - Zsákovics 11 m, Rimanovský 11 m), és 2015 márciusában (Slovan-DAC 0:1, 2462 néző, gólszerző: Štepanovský). Elsőligás történelmünk során összesen 326 mérkőzést játszottunk idegenben, ezek közül 39-en győzedelmeskedtünk - az említett két eseten kívül sohasem sikerült idegenben legyőzni az aktuális bajnokcsapatot.

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies