Back to top

Sikeresen zárult a multikulturális-gasztronómiai projekt

Publikálva: 2021, december 3 - 21:26
A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola pozitív elbírálást kapott a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma által kiírt nemzetiségi kisebbségeket támogatott pályázatára 2021 októberében.
Sikeresen zárult a multikulturális-gasztronómiai projekt

A pályázat témája: Csallóközi szokások és hagyományok a diákok multikulturális nevelésében.

A fejlesztési projekt első részében a diákok előadásokon, prezentációkon vettek részt, interaktív órák keretén belül megismerkedtek a szlovák és a magyar hagyományos cukrászati termékekkel, csallóközi kézműves foglalkozásokkal, a kenyérsütés hagyományával és a KUKKONIA márkanévvel. A diákok kisebb csoportokban érdeklődve figyelték az előadásokat, majd a kvízkérdéseken tesztelhették a megszerzett tudásukat.

A projekt második részében a diákok az iskola cukrászműhelyében hagyományos magyar és szlovák cukrásztermékeket készítettek. Pozsonyi kiflit, diós és mákos bejglit, almás és káposztás rétest, mézeskalácsot, hagyományos karácsonyi aprósüteményt, Rákóczi túróst, Rigó Jancsit, dobos szeletet sütöttek. Érdekesnek bizonyultak a hagyományos módon elkészített kovászos és élesztős termékek. A diákok az iskola tankonyháján kalácsot készítettek és kovászból készült kenyeret sütöttek. 

Bár az elsőadásokat meghívott vendégelőadókkal tervezték, a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel az interaktív órákat, valamint a kvízeket az iskola pedagógusai készítették elő és bonyolították le.

Vízkeleti László, igazgatóhelyettes

Ezt már olvasta?

Cookies