Back to top

„Segítsünk minden egyes tanulónknak” – tanévnyitó a magángimnáziumban

Publikálva: 2021, szeptember 2 - 18:53
A Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magángimnáziumban is megkezdődött szeptember 2-án az új tanév. A. Szabó László iskolaalapító alábbi gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
„Segítsünk minden egyes tanulónknak” – tanévnyitó a magángimnáziumban

Kedves Magángimisek, Tisztelt Szülők és Kollégák!

Mögöttünk van másfél év, amikor szinte alig találkoztunk, majdhogynem csak monitoron keresztül láttuk egymást. Mögöttünk van egy minden szempontból nehéz időszak, ami testileg és lelkileg is többé-kevésbé mindenkit megviselt. Talán ezért is vártuk egy kicsit jobban ezt a tanévkezdést, és valószínűleg ezért sem bánjuk annyira, hogy az időjárás is ősziesre váltott.

Persze nem tudhatjuk, mi vár ránk, milyen hónapok következnek, nem kell-e majd újra felfüggeszteni az oktatást, de egyelőre hittel és reménykedve vágunk neki az elkövetkező tíz hónapnak. Szeretnénk ugyanis betölteni az iskola valódi funkcióját. Szeretnénk minél több tudást és tapasztalatot átadni azoknak, akik bíznak bennünk, akik tőlünk várják jövőjük megalapozását. Szeretnénk minél több közösségi élményt biztosítani diáknak és szülőnek egyaránt. Szeretnénk igazi közösséget építeni a magángimisek egyre nagyobb családjából. Ehhez persze az kell, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és a személyes kapcsolatok, a meghitt tanár-diák kötelékek, a lángoló diákszerelmek és az őszinte barátságok uralják a következő heteket és hónapokat.

Sok szeretettel köszöntöm ezért elsősorban az új diákjainkat, akik a nagy mértékű túljelentkezés ellenére sikerrel vették az első akadályt, és mától csapatunk teljes értékű tagjaivá váltak. Nekik és idősebb társaiknak is csak azt tudom ígérni, ami egy magára valamit is adó oktatási intézményben természetes elvárás: igyekezni fogunk mindenkinek feltárni az értékeit, és megpróbálunk mindenkinek minden kérdésére választ találni. Emellett persze kellőképpen szigorúak leszünk, de egyben türelmesek is, hiszen ez a fejlődés alapja. Senkiben sem akarunk félelmet és stresszt gerjeszteni, hogy mindig örömmel és jókedvvel induljatok iskolába.

Szüleiteket is segítő együttműködésre kérjük, hogy minden gördülékenyen és zavartalanul menjen, hogy lehetőség szerint csak a tanulásra kelljen összpontosítanotok.

Tanárkollégáimtól pedig főképp azt várom el, hogy idén is becsületesen és lelkiismeretesen végezzék hivatásukat. Ahogy a flow-élmény leírója, Csíkszentmihályi Mihály fogalmazott: „A felnőttek felelőssége biztosítani, hogy a kamaszok iránt támasztott követelményeknek egyértelműen meghatározott célja legyen. Amellett, hogy támogatást nyújtanak a kamaszoknak, meg kell adniuk nekik a szabadságot, hogy saját célokat valósítsanak meg.” Segítsünk hát minden egyes tanulónknak, hogy ők maguk arathassák le gondolataik gyümölcsét. Jelszónk és vezérelvünk legyen továbbra is a bizalom, az emberség és a minőség elegye!

Tekintsünk pozitívan a jövőbe, de mindig vigyázzunk egymásra!

Mindenkinek sikeres tanévet és töretlen egészséget kívánok!

Ezt már olvasta?