Back to top

Segítsük a tűzoltókat, legyünk figyelmesek

Publikálva: 2023, október 6 - 12:18
A tél közeledtével, a hűvösebb esték beköszöntével lassan, de biztosan közeledik a fűtési szezon. Ezen időszak elérkezésével - sajnos már hagyományosan - megnövekszik a tűzoltók munkája is, ezért néhány jótanáccsal igyekeznek minimalizálni a tűzesetek számát.
Segítsük a tűzoltókat, legyünk figyelmesek

Az elmúlt 9 hónap során a fűtőelemek, a kémények és a füstelvezetők nem megfelelő állapota miatt 371 tűzesetet jegyzett fel a tűzoltóság, melynek során 4 személyt ért sérülés, és több mint 968 ezer euró kár keletkezett - számol be a testület közösségi oldalán.

A lakástüzek leggyakoribb oka a füstelvezetők és a kémények nem megfelelő műszaki állapota, azok szakszerűtlen beépítése, a fűtőelemek rossz műszaki állapota, vagy azok szakszerűtlen használata. Gyakori probléma a nyílt láng figyelmetlen használata, az éghető anyagok, vagy az izzó hamu nem megfelelő tárolása is - írják.

A tűzoltóság ezért azt javasolja, hogy a lakóépületek tulajdonosai rendszeresen ellenőriztessék szakemberrel a fűtőelemek, a fűtőrendszerek egyes részei és a kémények állapotát. A gyúlékony anyagok tárolása is fokozott odafigyelést igényel, ahogy arra is ügyelni kell, hogy az izzó égéstermékeket az arra megfelelő edénybe öntsék.

A fűtési szezonra vonatkozó ajánlások:

  • Fűtsenek megfelelő tüzelőanyaggal. Háztartási szemetet, műanyagokat és egyéb tűzveszélyes anyagokat ne használjanak fűtőanyagként, mivel a tűzveszély mellett a levegőt is szennyezik.
  • Szakképzett személy bevonásával gondoskodjanak a kémények rendszeres tisztításáról, ellenőrzéséről.
  • A tüzelőanyag tárolásánál szintén vegyék figyelembe a tűzbiztonságot: kazánok, kályhák, kandallók közelében nem szabad gyúlékony anyagokat tárolni, mivel a tűzből kipattanó szikrák szintén tüzet okozhatnak.

Facebook / HaZZ

Ezt már olvasta?

Cookies