Back to top

Segített a kampány, de még van fejlődési lehetőség

Publikálva: 2016, július 13 - 13:25
Az .A.S.A. SLOVENSKO kft. hulladékgazdálkodási vállalattal együttműködve több írásban foglalkoztunk a kommunális hulladék szelektálásával kapcsolatos kérdésekkel és a témában több változásra is sor került itt Dunaszerdahelyen az év eleje óta. Most ezeknek jártunk utána.

Április közepén kezdődött el a szelektív hulladékgyűjtő edények lezárásra. A vállalat munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényeken lecseréljék a rossz zárakat.  Jelenleg nincsenek még 100 százalékban lezárva a szelektív hulladékgyűjtő edények, mert sok helyen megrongálják azokat, de a vállalat azt ígéri, hogy igyekezni fognak folyamatosan újra cserélni a már megrongált zárakat is.

Ennek ellenére még mindig az a legfőbb probléma, hogy sokan nem szelektálnak, sőt, teljesen mindegy nekik, hova is kerül a hulladék. Mindez pedig azt okozza, hogy továbbra is találnak az .A.S.A. munkatársai kommunális hulladékot a papírra és a műanyagra szánt szelektív hulladékgyűjtő edényekben. Az viszont nagyon pozitív, hogy az edények zárásának köszönhetően javult az osztályozott hulladék minősége (tisztasága), ami azt jelzi, jó megoldást választottak a város képviselői.

„Viszont nagyon fontos lenne odafigyelni arra is, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényekhez levitt kartondobozokat össze kellene hajtani illetve a  PET-palackokat összenyomni. Több helyen ugyanis az a tapasztalat, hogy sokan a szelektív hulladékgyűjtő edények mellett hagyják a nagyobb kartonokat, kartondobozokat illetve nem dobják be egyenként a PET-palackokat az edényekbe, hanem zacskókban otthagyják a hulladékgyűjtő edények mellett vagy beleteszik a kommunális hulladékra kihelyezett edényekbe. Jó volna ezen a tendencián változtatni.” – mondja el Gál Attila, az .A.S.A. hulladékgazdálkodási vállalat képviselője.

Az elmúlt hónapokban a vállalat lapunk hasábjain keresztül is igyekezett tájékoztatni a polgárokat arról, hogy melyik szelektív hulladékgyűjtő edénybe milyen osztályozott hulladékot is rakhatunk. A mostani számban is szerepel az a melléklet, amelyen világosan olvasható, hogyan is kellene szelektálnunk. Ezen túl májusban az .A.S.A. megkezdte a szelektív hulladékgyűjtő edények újramatricázását is. A jelenlegi matricák eltávolításra kerülnek és nagyméretű – kétnyelvű - feliratokkal látják el őket. Természetesen ez a folyamat is időigényesebb, de a lakótelepeken a szeméttároló ketrecekben már sikerült befejezni a matricázást. Most a város további részei következnek, de mint megtudtuk, nem mindenhol fogadták örömmel a lakók a vállalat munkatársait.

Ettől függetlenül egy újabb fontos szakaszánál tart a folyamat. További problémát jelent, hogy áprilisban és májusban hat hétvégén keresztül az Újfalu és a Keleti lakótelepen péntek éjjelenként ismeretlenek felgyújtották a szeméttároló ketrecekben a hulladékgyűjtő edényeket.  Az elkövető vagy elkövetők ellen természetesen feljelentést tettek. A szeméttároló ketrecekben is jelentős kár keletkezett és összesen 14 darab hulladékgyűjtő edény vált a lángok martalékává. A hulladékgyűjtő edényekben a kár 4 ezer euróra tehető.

Az .A.S.A. hulladékgazdálkodási vállalat idén is meghirdette az országos „Súťaž s pánom Smietkom” elnevezésű papírgyűjtő verseny programját, amelybe a város összes óvodája és két iskolája is bekapcsolódott. A program keretében pedig a „Kuka Manó” névre keresztelt interaktív előadás  - a Rivalda Színház előadásában -  továbbra is nagyon népszerű és a városunkból induló kezdeményezés már a Csallóköz határain túl is nagy sikerrel fut. Emellett a „Kreslíme zo Smietkom” elnevezésű képzőművészeti verseny is várta az óvodásokat, amelyben több dunaszerdahelyi óvoda is részt vett, ahová a gyerekek különféle hulladékokból készült alkotásokkal nevezhettek be.

Mindezek fényében elmondható, a kampány sikeres volt, de fontos, hogy folyamatosan foglalkozzunk a hulladékfeldolgozás kérdésével, mert nem csak a jövő generációi számára fontos a környezetünk védelme, hanem nekünk is, sőt, gazdasági érdekünk is a szelektálás.

Ezt már olvasta?

Cookies