Back to top

Sarki fény Szlovákia felett

Publikálva: 2024, május 12 - 06:55
Húsz éve nem észlelt erejű, extrém fokozatba sorolt geomágneses vihar érte el péntek este a Földet. A különleges jelenség csodálatos sarki fénnyel ajándékozta meg a szemlélődőket, és persze a fotósokat - szinte az egész világon, így Szlovákia felett is.
Sarki fény Szlovákia felett

A csillagászok és meteorológusok már a hét folyamán felhívták a figyelmet arra, hogy a hétvége során csodálatos fényjelenséget láthatunk az éjszakai égbolton. Péntekről szombatra virradó éjszaka pedig be is igazolódott az előrejelzés - ráadásul a felhők sem takarták az égboltot, így fotózhatóvá vált az éjszakai fényjáték.

A Földünket éltető Nap erős aktivitása következtében egy meglehetősen erős napkitörés érte el bolygónkat, amelyhez mérhető intenzitású a tudósok szerint legutóbb 2003 október végén, november elején volt.

Akkor gondokat is okozott a szépséges jelenség, a kommunikációs és szatellitrendszerek is érzékelték, illetve Svédország egyes részein villanykimaradást is okozott az akkori naptevékenység.

A korábbiakban, még a 19. században jegyeztek fel ennél erősebben a földi technológiákat befolyásoló napkitörést. Az 1859. szeptember 1-je és 2-a közt tetőzött geomágneses vihar világszerte látható erős sarki fényt eredményezett, és az ekkor még kezdetleges villamos hálózat, illetve a távírók meghibásodását okozta.

ma7.sk/TASR/imeteo.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: időjárás
Cookies