Jelenlegi hely

Saját érettségi szintjükön kellene a gyerekeket tanítani

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 10 - 19:52 | Oktatás
Hasznos és hiánypótló, intenzív többórás előadást tartott a „Partnerség a regionális oktatásban” projekt keretében „Panni néni”, vagyis Kulcsár Mihályné (LOGO PED KM BT, Bicske), a magyarországi modern fejlesztőpedagógia megteremtésének egyik első képviselője, a komplex mozgásterápia kidolgozója és alkalmazója a leggyakoribb tanulási zavarok típusairól és kezelésükről. A Dunaszerdahely város anyagi hozzájárulásával ingyenessé tett lehetőséget maximális, ötven fős létszámmal használták ki a régióból érkezett pedagógusok és szülők.
Saját érettségi szintjükön kellene a gyerekeket tanítani

Az óvodapedagógusok, az alsó és a felső tagozatos pedagógusok, valamint a szülők, akiket a társulás vezetője, Balogh Szilveszter köszöntött, a Vámbéry Ármin Alapiskolában előbb megismerkedhettek a „tanulási gátakkal, akadályokkal”, illetve azok felismerésével, jeleivel, valamint később feloldásukkal.

Előadásában a magyarországi szakértő többek között elmondta, hogy a tanulási nehézségek és a magatartási zavarok hátterében az esetek döntő többségében az idegrendszer részleges éretlensége áll, vagyis egy, vagy több terület érése elmarad a többihez képest. Hangsúlyozta, hogy az idegrendszeri éretlenségű gyermekektől ezért egészen egyszerűen nem is lehet elvárni, hogy életkorának megfelelő válaszreakciókat adjon a külvilág ingereire.

Az ilyen gyermekeknél a feladatoknak személyre szabottan kell igazodnia a gyermek fejlődési üteméhez, azt erőltetni, siettetni nem lehetséges. Ebből persze sok konfliktus származik.

Jelenleg nem csupán oktatási rendszerünk, de pedagógusaink sincsenek felkészülve arra, hogy a különböző „tanulási akadályokkal” küzdő gyermekeket, akikből egyre többel találkozunk oktatási intézményeinkben, megfelelő módon, saját érettségi szintjükhöz igazodva, és legfőképpen stresszmentes környezetben tanítsuk. 

A Partnerség a képzésben Polgári Társulás a díjmentes, de regisztrációhoz kötött előadása ismét sokakat szólított meg, hiszen olyan témát boncolgattak, amellyel egyre több pedagógus és szülő szembesül.