Back to top

Rugalmasabb tantervet ígér az iskoláknak a miniszter

Publikálva: 2020, július 15 - 06:50
Az iskolák az új tanévtől kezdődően eldönthetnék, hogy rugalmasabb kerettervek szerint kívánják-e folytatni az oktatást, vázolta fel a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Branislav Gröhling oktatási miniszter.
Rugalmasabb tantervet ígér az iskoláknak a miniszter

A tantervet három egységes oktatási programfejezetre kívánják osztani. Az első ciklus az 1-3. évfolyamot foglalná magába, a második a 4-5. évfolyamot, az utolsó pedig az általános iskolák 6-9. évfolyamát.

Mint ahogy a tárcavezető megjegyezte, a rugalmas kerettervek alkalmazásával maguk az iskolák tudnák variálni a kitűzött célokat. Magyarázatként elmondta, hogy jelenleg az iskolákban ez úgy működik, hogy az egyes évfolyamok részére ki van jelölve a standard tudáshalmaz, melynek az elsajátítását ellenőrzik.

A rugalmas kerettanterveket kísérleti jelleggel vezetnék be, projektként szerepelnek, melyeket a tárca kiértékel majd. Mint kifejtette, a jelenlegi oktatási rendszert pillanatnyilag másként nem tudják megváltoztatni. „Önkéntes alapon, kísérleti projekttel kell kezdeni“ – magyarázta Gröhling. Az iskolák eldönthetik, hogy egy ciklust, illetve azok mindegyikét kipróbálják.

A ciklusok bevezetésével Gröhling szerint a pedagógusok az osztályuk tudásszintje szerint átcsoportosíthatnak egyes elsajátítandó anyagokat a következő évfolyamokba, például az első ciklus tananyagának elsajátítására a tanulóknak három évük lenne.

„Ez nehezebb a pedagógusok számára, mert mindezt elő kell készíteniük, együtt kell működniük az osztállyal, a szülőkkel és az egész tanári karral“ – magyarázta. A módszert azonban nem akarják általánosan bevezetni, hanem önkéntes alapon. A miniszter szerint ez egy közbülső lépés lenne a magolás és a való életre való felkészítés között.

forrás: felvidék.ma/Webnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Cookies