Back to top

Rózsás lesz a Rózsa liget

Publikálva: 2016, október 26 - 08:52
Szeptember végén kezdtek dolgozni a Municipal dolgozói a Rózsa ligeti parkban, utánajártunk, mi is készül itt.

Mint megtudtuk, a Rózsa liget nevéhez híven rózsás pihenőparkká alakul, több száz rózsa kerül beültetésre az ismert rózsanemesítő, Győry Szilveszter kertjéből. Hogy első kézből kapjunk információt, először az elképzelés szülőanyját, Antal Ágota képviselő asszonyt kérdeztük.

- Mikor és miből indult ki az ötlet?
- Az idén februárban fogant meg az ötlet, hogy egyrészt még szebbé tegyük a várost, másrészt, hogy városunk egy elismert polgárának, Győry Szilvi bácsinak és az ő munkásságának tisztelegjünk vele. Szilvi bácsit nagyon régóta ismerem, és tudom, hogy rózsanemesítőként a világ több országában is elismerik munkáját, még az angol királyi rózsakertben is található nemesítéseiből. Több, mint 160 fajta saját nemesítésű rózsájával egy zsebkendőnyi területen foglalkozik. Azzal, hogy a város központjában lévő parkot is az ő virágai díszítik, szeretnénk egy kicsit bevinni őt a köztudatba.

- Hogyan lett terv az ötletből?
- Az ötletemet elmondtam Ravasz Mariánnak, aki azonnal a Rózsa ligetet javasolta a megvalósítás helyszíneként, majd vázlatot is készített az elképzelésről. Horváth Zoltán alpolgármester úr, látva a vázlatot, javasolta, hogy a tervet terjesszük elő az építkezési szakbizottság ülésén. A tervet a szakbizottság egyöntetűen jóváhagyta, majd a városi képviselőtestületi ülésen is egy emberként megszavazták. Így hivatalos szakaszába jutott az elképzelés, sőt még a városi költségvetésből is jelentős támogatást kapott.

- Hogy is képzeljük el a megújuló ligetet?
- A Rózsa ligeti park egy része lesz átrendezve. A 10-12 árnyi területen körülbelül 900 tő rózsát ültetnek be. A park bejáratai kis boltívekkel lesznek megoldva, a liget közepére pedig egy pergola épül. A járdafelületet minimalizáltuk, inkább a növényzet kap helyet. Ezután a liget akár esküvői ceremóniák megtartására is alkalmassá válik, szép környezetet biztosítva az eseménynek.

- Úgy tudom, hogy egy, a városunkban még egyedi ötlet is megvalósításra kerül...
- A liget pihenő jellegét az előbb említett ceremóniák lehetősége is bővíti, de valóban van egy emlékparkszerű tervünk is. Ez pedig hasonló, mint az állatkertekben ma már megszokott „örökbefogadás”. A beültetett rózsákról, melyeket Győry Attila vásárol meg a park részére, készül egy lista, amelyről bárki választhat neki tetszőt, és azt el is „ajándékozhatja”. Ez nem jár fizikai átültetéssel, hanem a rózsa elé kerülő táblácskán lesz feltüntetve, hogy ki kinek ajándékozta azt a virágot. Ugyanúgy a parkban lévő padokat is meg lehet majd „vásárolni”, emléktáblával meg lehet jelölni. Én, személy szerint a szüleimnek szeretnék itt emléket állítani, illetve városunk első szabadon választott polgármestere, Öllős Árpád tiszteletére vásárolok padot. Ez a fajta kötődés egy kicsit személyessé is teszi a parkot, egy kicsit a „vásárlók” is magukénak érezhetik azt. Bízom benne, hogy lelket melengető hely lesz ez városunkban.

Harmanovsky Viktor, mérnök készítette a Rózsa ligeti park megújításának tervét, vezeti és felügyeli a munkálatokat. A technikai tudnivalókról őt kérdeztük.

- Nagy ütemben folynak a munkálatok, napról napra látványosan módosul a park.
- Valóban nagy elánnal álltunk a munkálatokhoz, hogy az idén be is tudjuk fejezni az átépítést. Szeptember végén láttunk neki a munkálatoknak, és ha az időjárás nem szól bele, akkor novemberben elkészülünk.

- Mennyiben módosul a park külsőleg?
- A sövénnyel bekerített park gyakorlatilag további elemeket kap, onnét csak a beteg és a száraz farészeket távolítottuk el. A sövény eddigi bejárata fölé egy díszkapu jellegű boltív kerül, a Fenyves lakótelep felőli oldalát pedig természetes fallal, smaragdtujákkal zárjuk le, és oda is kerül egy bejárat, ugyanolyan boltíves megoldással. A már meglévő sövényt a kiszáradt, kitört részeken pótoljuk.

- Jöjjön a lényeg. Hogyan módosul a park belső része?
- Készítettem egy látványtervet, amelyen aztán Antal Ágota képviselő asszonnyal folyamatosan finomítottunk. A déli oldalon lévő bejárattól egy járda vezet a park közepére kerülő pergoláig, gyakorlatilag ennyi lesz a kövezett rész. A park ezen részén mértani jellegű ágyásokba kerülnek a virágok, köztük mindenhol füves területek lesznek. A park közepén lévő facsoportot meghagytuk, közelükbe árnyéktűrő rózsafajták kerülnek. A fák mögötti részbe pedig természetes hatású ívekben kerülnek a rózsák. Ide még gömbre illetve sövényre nyírt bukszusokat ültetünk, hogy amikor a rózsák elvirágoznak, még mindig mutatós legyen a park. Hogy igazi pihenőparkunk legyen, 28 darab padot is elhelyezünk a park első részén.

Úgy gondoljuk, hogy olvasóink izgalommal várják a jövő évet, amikor már élőben is teljes pompájában mutatkozhat meg városunk új büszkesége, a Rózsa liget. A munkálatokról természetesen folyamatosan tájékoztatjuk önöket portálunkon, illetve Facebook profilunkon.

Ezt már olvasta?

Cookies