Back to top

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Publikálva: 2016, augusztus 3 - 06:58
Nemzetközi részvétel mellett zajlott kedden városunkban a megemlékezés a roma holokauszt áldozatairól a 2006-ban a Halpiac téren állított emlékműnél.

A rendezvényen részt vett a város vezetőin túl, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, Štefan Rozkopál, az elnöki iroda vezetője, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország nagykövetségének képviselői, az MKP és a Híd párt vezető politikusai, civil szervezetek és intézmények képviselői is.

Idén van a hetvenedkettedik évfordulója a szörnyűséges mészárlásnak, amikor is 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel a nácik 2900 romát és szintót gázosítottak el, akiket egész Európából deportáltak az auschwitz-birkenaui haláltáborba. Az áldozatok többsége idős és beteg ember, illetve nők és gyermekek voltak. Emlékük megőrzésére augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi napja lett. Ekkor emlékeznek meg arról a mintegy 60 romáról is, akiket Nyárasd és Vásárút között a Kis-Dunánál mészároltak le 1945 tavaszán.

Ravasz József szervező, a dunaszerdahelyi Romológiai Kutatóintézet igazgatója rámutatott az európai roma nemzet már 700 éve él a kontinensen, de a mai napig veszélyezteti tagjait a rasszizmus és a támadások sora. Kérte az értelmiséget identifikálják a szélsőségeseket és kapjanak azok sárga lapot. 

Lucia Žitňanská is arra hívta fel a figyelmet, a mai napig vannak olyanok, akik a maguktól eltérő közösségekkel szemben gyűlöletet éreznek és ez nagyon veszélyes. Hájos Zoltán polgármester hangsúlyozta, a politikai szintéren is vannak olyan erők, amelyek az egyéneket kategorizálják és üzeneteik nagyon veszélyesek. Ezért is kell hangsúlyosan beszélni a holokausztról, hogy a fiatalokat ne tudják ezen erők a szélsőségesség irányába terelni és soha a holokauszthoz hasonló kegyetlenség ne történhessen meg.

Ravasz Ábel kormánybiztos a tragédia mögötti egyéni sorsokat is kiemelte és hangsúlyozta, a a romák csatlakoztak a fasisztákkal szembeni ellenálláshoz és sokan közülük ezért életükkel fizettek. A dunaszerdahelyi származású biztos egyben utalt arra is, súlyos múlttal rendelkezik Dunaszerdahely, ahol nemcsak utakon, hanem múlton és csontokon is taposunk. Ezzel utalva az egykori dunaszerdahelyi polgárok tragikus világháborús sorsára.

A megemlékezés végén került sor a koszorúzási ceremóniára, ahol a meghívott vendégek, civil- és emberi jogi szervezetek, politikai pártok, a hivatalok, valamint a nagykövetségek küldöttei helyezték el a megemlékezés koszorúit.

 

Ezt már olvasta?

Cookies