Back to top

Rockopera Szent Lászlóról a Szent István-napokon

Publikálva: 2016, augusztus 9 - 16:43
Egy hónapja mutatta be a Felvidéki Rockszínház Somogyvárott Szűts István - Virág László - Somogyi Zoltán szerzeményét, az Urunk László! Téged áldunk! Legendák nyomában című rockoperát.

Felvidéken a nyilvános búcsi főpróba és a marcelházi ráerősítő próba után Dunaszerdahelyen a Szent István-napokon mutatják be a művet. Karkó Henriettet, a Rockszínház alapítóját, rendezőjét kérdeztük a csapatról és a darabról.

- Nem ma kezdte a Felvidéki Rockszínház a pályafutását...
- Nem, valóban nem. Gyakorlatilag az idén ősszel már 17 évesek leszünk, ha a Magasságos is úgy akarja, hamarosan elérjük a felnőttkort.

- Ön az alapító, a rendező, a szervező. Énekesként is megmutatja magát?
- A Rockszínház előadásainak rendezője vagyok, így az előadásokban nem szerepelek. Ugyanakkor, aktívan koncertezek a szólóénekeseinkkel, ahogy majd Dunaszerdahely város díjainak átadásakor is fellépünk.

- Térjünk át a rockoperára. Be tudná mutatni röviden?
- Szent László király kiemelkedő történelmi személyiség, megidézésének máig ható üzenete van. Lengyelországban született, Nyitrán halt meg, Somogyvárott temetik el, végül végső nyughelye Nagyvárad. Erdély választott védőszentje. László Árpád-házi király, aki Szent István örökségét folytatja ország- és léleképítőként. A rockopera Szent László király életének kiemelkedő mozzanatait, a róla szóló legendákat eleveníti meg zenében, dalban, táncban.

- A szerző trió: Szűts István, Virág László, Somogyi Zoltán önöknek írta a darabot?
- Tudni kell, hogy az egyik szerző, Szűts István, a nagy múltú és ismert Kormorán zenekarnak a billentyűse, és a Kormorán hangszerelte a darabot. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ez az ismert és profi csapat a Felvidéki Rockszínházat kérte fel a rockopera ősbemutatójára. Szent Lászlóról egyébként készült egy zenei album is, a mi énekeseinken kívül dupla szereposztásban, ismert magyarországi színészek-énekesek is szerepelnek a lemezen, mint például: Papadimitriu Athina, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Gesztesi Károly, Makrai Pál.

- Ha már említette az énekeseket, megtudhatjuk, hogy kik szerepelnek a dunaszerdahelyi előadásban?
- A rockoperában 13 énekes, 1 prózai szereplő, illetve a Rockszínház koreográfiai csapata és a Félegyházi Táncszínház lép fel. Dunaszerdahelyen az énekes szerepekben Bedőcs Imrét, Sass Tibort, Kozák Pétert, Kiripolszky Pétert, Szász Krisztiánt, Sándor Lajost, Szuri Dórát, Kerekes Leventét, Szűts Lizát, Brúder Bettinát, Sándor Esztert, Mikhel Zsuzsát, illetve Kolbert Róbertet láthatja, hallhatja a közönség. A szereposztás érdekessége, hogy a regélő szerepét Tóth Páll Miklós, a Szatmárnémeti Északi Színház megbecsült színésze játssza.

- Nagyon köszönjük a válaszokat, már izgatottan várjuk a bemutatót!
- Én is köszönöm az érdeklődést, remélem, sokan jönnek el a bemutatóra, és maradandó élményt tudunk nyújtani a nézőknek.

Medza Arnold felvételei a nyilvános főpróbán készültek

Ezt már olvasta?

Cookies