Back to top

Repülőmodellező Nap Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2016, augusztus 20 - 13:34
Már reggel kilenc órától gyülekeztek az érdeklődők a sikabonyi reptéren, hogy megcsodálják az ország minden részéből érkezett repülőmodelleket.

A szervező Dunaszerdahelyi Repülőmodellező Klub hagyományosan szervez hasonló, a közönség számára is nyitott rendezvényeket. Ez alkalommal a tavaly decemberben tragikusan elhunyt klubtársuk, Lukács Pál emlékének ajánlottak a rendezvényt.

Majchrovič Péter szervező kérdésünkre elárulta, idén is megszólították modellező barátaikat az ország minden részéből, és nagyon örülnek annak, hogy ilyen sokan eljöttek közülük.

Rengeteg a gép – délelőtt az érdeklődők többek között rácsodálkozhattak Szlovákia legnagyobb modellrepülőjére, aminek 5,3 méteres a fesztávolsága és több mint 50 kilót nyom. Emellett a kilátogatók első és második világháborús modelleket is megnézhetnek, valamint akrobata, antik és vitorlázó gépeket is, illetve távirányítású autóban sincs hiány.  A résztvevők emellett kipróblhatják a sétarepülést, a gyerekek pedig az arcfestést.

Akiket érdekelnek a sikkünkben is látható repülő csodák, azok este hatig még kilátogathatnak a sikabonyi reptérre, ahol a rendezvényre a belépés díjtalan.

És egy kis érdekesség, amire Madarász György, a már közel 60 éve Csehországban élő dunaszerdahelyi születésű úriember hívta fel a figyelmet. Már az ötvenes években is voltak modellezők városunkban.

A cikk fordítása:

Itt, Dunaszerdahelyen

Városunk középiskolájában már régebben megalakult a modellező kör, de sajnos oktatók hiányában nem volt elég hatékony a tevékenysége. A Sväzarm (A hadsereggel való együttműködést segítő szervezet) megalakulása során a szakkör élt a modellezéshez kapott szakmai segítséggel, és széles körű feljődést mutat. A modellező munkákat idősebb Kriho Štefan vezeti és a középiskolások nagy érdeklődést mutatnak az oktatás iránt

Ily módon próbáljuk kialakítani Dunaszerdahelyen minden feltételét annak, hogy felneveljük népi repülésügyünk megfelelő vezető jelöltjeit, mert csak az ennyire lelkes ifjúság köréből kerülhetnek ki az egészséges, elkötelezett vezetők, akik ha szükséges, hamarosan a hazánkat is védeni tudják.

A képen modellezőink láthatók, amely a helyi versenyen készült a dunszerdahelyi – sikabonyi reptéren.

 

Ezt már olvasta?

Cookies