Jelenlegi hely

Repül a, repül a...

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, július 31 - 07:25 | Színes
A közelmúltban láthattuk a modellező klub tagjai, valamint vendégeik szárnyas csodáinak bemutatóját a sikabonyi reptéren. A dunaszerdahelyi klub vezetőivel, Szamaránszki Károllyal és Németh Miklóssal beszélgettünk a kezdetekről és a jelenről.
Repül a, repül a...

A modellező klub elődje már a dunaszerdahelyi reptér megnyitása után röviddel létrejött a városban, hivatalosan pedig 1968-tól létezik.

„Akkoriban még könnyebb volt ilyen típusú tevékenységet szélesebb körben folytatni. A pionírház égisze alatt is működtek szakmai körök, az iskolákban pedig volt politechnikai nevelés, itt a gyerekek sok, a mindennapi életben és a műhelyekben használható trükköt sajátíthattak el” - mondja az elnök, Szamaránszki Károly, majd hozzáteszi: „Volt is érdeklődés, hiszen érdekes dolog szinte a semmiből egy repülni képes gépet összerakni”.

Mára viszont nagyon lecsökkent a tagok száma, mindössze egy tucatnyian járnak a vásártéri klubhelyiségbe. Ahogy a két, mai napig versenyző modellező elmondja, országosan is lecsökkent a modellezés iránt érdeklődők száma, Szlovákiában jelenleg 14 aktív klub működik.

Versenyek, sikerek

Ugyan az év első részére tervezett programot nagyban módosította a világjárvány, de a nyár és az ősz még mindig kínál arra lehetőséget, hogy versenyeken vegyenek részt, bemutatókat tartsanak a közönségnek. A július 25-ei sikabonyi bemutatót ugyan kevesen látták, de a szervezők bíznak abban, hogy a szeptemberi sárkányreptetésre már jóval többen lesznek kíváncsiak. Már csak azért is, mert ez nem csak a klasszikus értelemben vett bemutató, a közönség is kipróbálhatja saját építésű, vásárolt, vagy a helyszínen, a szervezőktől kapott sárkányát.

„Terveink szerint szeptember 5-ére szervezzük meg a sárkányreptető napot, de az időjárás közbeszólhat. Érdemes ezért figyelni a dunaszerdahelyi.sk portált, mert a családi program beharangozóját itt is szeretnénk közzétenni, az esetleges időpontváltozásról is értesítjük az olvasókat, érdeklődőket” - teszi hozzá Szamaránszki úr.

Szamaránszki Károly és Németh Miklós nemcsak modellt építenek, versenyeznek is azokkal. Mint megtudtuk tőlük, az FAI (Fédération Aéronautique Internationale) szigorú szabályzatát betartva építik meg a repülőket, hogy azokkal hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt rajthoz állhassanak. A sok éves munkának persze gyümölcse is terem, hiszen mindketten több komoly eredményt, rangos helyezést értek el; több sikeres hazai, valamint nemzetközi szereplés mellett a legkiemelkedőbb talán a 2017-ben szerzett Európa-bajnoki második helyezés. Legközelebb augusztusban állnak rajthoz a klub építői, márpedig Bártfán, az augusztus 7-9. közt tartandó országos bajnokságon.

Fiatalabbak és idősebbek is elkezdhetik

Mára a hazai versenyek résztvevői mintegy 70%-a nyugdíjas korú. Ez a tény tükröződik Dunaszerdahelyen is, a helyi klubnak mindössze egyetlen 18 év alatti tagja van. Lehet, hogy sokan úgy gondolják, komoly befektetést igényel a modellező tevékenység, de a helyi klub segítségével érdemes belevágni. Ahogy azt Németh Miklós elmondta, a klub két helyiségében megtalálható mindaz az alapeszköz, amelyek segítségével elkészíthető bármelyik gép a szintén itt megtalálható tervrajzok alapján. „A fejlődés során, ha már komolyabban érdekli az építés, persze mindenkinek szüksége lesz némi anyagi befektetésre, de az alapokat kipróbálni nyugodtan eljöhetnek a klubba az érdeklődők” - teszi hozzá Szamaránszki Károly. „Egészen 1950-től napjainkig találhatók nálunk szakmai folyóiratok, tervrajzok, amelyekből sokat tanulhat az, akit megfog a modellépítés” - egészíti ki Németh Miklós, miközben meg is mutatja egy gép tervrajzát.

A két úrtól azt is megtudtuk a beszélgetés közben, hogy már 10-11 évesen bele lehet vágni ebbe a kalandba, amikor az érdeklődőnek már vannak alapfokú geometriai és számtani ismeretei. Érdekességként elmondták, az egyik baráti klub tagjának fia csupán 8 évesen kezdett bele a modellrepülő-építésbe, öt év alatt pedig annyit fejlődött ezen a téren, hogy tavaly Európa-bajnok lett belőle. Kérdésünkre ugyanakkor hozzáteszik, hogy a friss nyugdíjasokat is örömmel látják soraikban, akik nem tudnak mit kezdeni a hirtelen rájuk szakadt szabadidővel, hiszen nemcsak versenyszinten, hanem hobbiként is űzhető ez az érdekes és látványos technikai sport.

Akinek sikerült felkeltenünk az érdeklődését, azt örömmel várják a klub tagjai minden vasárnap 10 órától a volt Zväzarm épületébe, a Vásártér 10. szám alatt, hogy megtekinthessék a klubot, érdeklődjenek, esetleg kedvet kapjanak a továbbiakban a rendszeres látogatáshoz is.

Szöveg és kép: Rózsár Vince