Back to top

Rengeteg élelmiszert kidobunk!

Publikálva: 2022, december 1 - 08:06
Egy átlagos szlovákiai vásárló évente 100 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe, amely napi 270 grammot jelent. A szakértők szerint a megfontoltabb vásárlásokkal ezen a téren is megtakaríthatnánk 100-150 eurót évente.
Rengeteg élelmiszert kidobunk!

Más kérdés, hogy mennyire vagyunk tudatos fogyasztók. Annyira biztosan, hogy az emelkedő árak közepette jobban meggondoljuk, mire is költünk. 

Az egyik szlovák bank felmérése alapján a hazai fogyasztók 34 százaléka így idén kevesebbet költ majd az ajándékokra, de nagyságrendileg minden hatodik személy az ételen és az esetleges kiránduláson is spórolna a karácsonyi időszakban.

Más kérdés, hogy éppen az élelmiszer ára drágul leginkább Szlovákiában, az elmúlt egy évben több mint a negyedével emelkedtek az árak átlagosan, de a konyhában használt olajok több mint a felével kerülnek többe, míg a kenyér ára is harmadával lett magasabb. Ettől nem sokkal maradt el a tejtermékek, de a hús ára sem.

Éppen ezért aztán a karácsonyi készülődés során ismét csak tapasztalni fogjuk a magasabb árakat, de legalább a halak esetében a statisztikai hivatal kisebb növekedést mért, mint a húsoknál, ennek ellenére nyilvánvaló, az ünnepi menü így is 20-30 százalékkal drágább lesz, mint egy évvel ezelőtt.

A karácsonyi bevásárlások egyébként is az átlagosnál nagyobb mennyiség beszerzéséről szoktak szólni, egyrészt a családi ebédek és a boltok nyitvatartási ideje miatt, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, érdemes átgondolnunk, milyen mennyiségű termékre van szükségünk, mert a kidobott élelmiszerek száma ilyenkor még inkább megnövekszik. Az éves 100 kilogrammból jelentős adagot ilyenkor termelünk, s akár ezen túlvásárlások megelőzésével is megspórolhatunk néhány eurót. 

Tegyük hozzá, az élelmiszerekre költött összeg még mindig magasabb nálunk, mint az EU-s átlag. A háztartások bevételeiknek átlagosan 20 százalékát költik ezen termékekre, az uniós átlag 15 százalék. Természetesen még mindig alacsonyabbak a béreink az átlagnál, de az emelések ellenére az élelmiszerek is 5 százalékkal olcsóbbak, mint az európai középérték.

ma7/Rajkovics

Ezt már olvasta?

Cookies