Back to top

A rendőrök száma Szlovákiában magas, a bizalom irántuk azonban alacsony

Publikálva: 2020, október 26 - 13:22
Szlovákiában a 100 000 lakosra számított rendőrök száma jóval magasabb, mint Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban, konkrétan 14 százalékkal, az Európai Unió 15 országával összevetve pedig 21 százalékkal. Ezt a közigazgatási költségvetés 2021 és 2023 közötti előkészítésének dokumentumában állapították meg.
A rendőrök száma Szlovákiában magas, a bizalom irántuk azonban alacsony

A dokumentum beszámol arról is, hogy a szlovákiai rendőrségi testületekben 22 000 rendőr tevékenykedik, működésük pedig 10 százalékkal magasabb költségeket igényel, mint az említett három környező országban.

Másrészt azonban a lakosság bizalma a rendőri szervek iránt az Európai Unió országaival összehasonlítva nálunk a legalacsonyabb, azaz a nép nem bízik a rendőrségben. Az Európai Unió országaiban a lakosság 20 százaléka nincs bizalommal a rendőrség iránt, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon ez 35 százalék, nálunk pedig 55 százalékos ez a mutató.

Megállapították azt is, hogy különösen nagy gond, hogy nálunk ez a bizalmatlanság nem csökken. Hozzáfűzték azonban, hogy Szlovákia ennek ellenére biztonságos ország, hiszen 2014 és 2018 között 100 000 lakosra kivetítve csak 1,2 gyilkosság történt. A bűnözés mértékét mindig a gyilkosságok számában mérik, mert ez a bűntény egyértelműbb, mint például a családon belüli erőszak, amelyet sok esetben nehéz követni és felderíteni. Jelentősen nőtt az országban az egyéb bűntettek felderítése is.

Nálunk a lakosság közel hasonlóan ítéli meg az éjszakai kint tartózkodás biztonságát is, mint a környező országok lakossága.

„Szlovákiában az esti és éjszakai kint tartózkodás esetében a lakosság 64 százaléka érzi magát biztonságban, ez csak 1 százalékkal alacsonyabb mutató, mint a környező országoké, viszont az Európai Unió 15 országával összehasonlítva már 10 százalékkal alacsonyabb. Tehát azokban az országokban az emberek nyugodtabban tartózkodnak kint az esti, éjszakai órákban is. Az irányzat azonban pozitív, a bűncselekmények felderítésének emelkedésével és a gyilkosságok csökkenésével összefüggésben reménykedünk, hogy a személyi biztonság érzése Szlovákiában jelentősen emelkedni fog” – fejtették ki az elemzésben.

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies