Back to top

Rendkívüli régészeti tárgyak a dunaszerdahelyi Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templom családi kriptájából

Publikálva: 2021, május 6 - 19:10
A római katolikus templom főoltára előtt és alatt található a Pókateleki Kondé család kriptája, amely 1780-ig temetkezési helyül szolgált a nemesi család tagjai számára. 2007-ben sor került a családi kripta régészeti kutatására.
Rendkívüli régészeti tárgyak a dunaszerdahelyi Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templom családi kriptájából

A kutatást vezető régészen, Jozef Urminský (a galgóci Honismereti Múzeum igazgatója) kívül a kutatásban részt vettek Komáromból a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma akkori munkatársai, Paterka Pál régész és Karaffa Attila, valamint az egyház képviseletében Kiss Róbert esperesplébános és František Šmigrovský restaurátor.

2007-ben a kutatás során kiemelt tárgyakat a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumnak ajándékozták, amelyekkel bővült a múzeum gyűjteménye.

2020-ban sor került ezen tárgyak konzerválására, megóvására.

A tárgyak a 18. századi temetkezési szokásokat dokumentálják, szemléltetik a halotti bőr papucsok, az üveggyöngyök, az olvasók, a ruhadíszek és egy 1748-ból származó koporsódeszka. Valamennyi rossz állapotban lévő tárgy František Šmigrovský restaurátori műhelyébe került. A tárgyakat 2020-ban a Művészetet Támogató Alap anyagi támogatásával és a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat hozzájárulásával javíttatta meg a Csallóközi Múzeum.

A múzeum archívumából származó felvételeken látható: az 1748-as koporsódeszka, Kondé Franciska neve olvasható rajta. A halotti bőrpapucsot, az amulettet, az olvasókat, az üveggyöngyöket és a ruhadíszeket láthatjuk az egyes képeken.

A tárgyak restaurálásához a Művészetet Támogató Alap közpénzből járult hozzá.

-csm-

Ezt már olvasta?