Back to top

Rendkívül megdrágultak az építőanyagok

Publikálva: 2022, április 20 - 06:15
A világjárvány és az orosz-ukrán háború következtében általánossá vált a különböző termékek árának emelkedése. Már-már drasztikusnak mondható az a drágulás, amely az építőanyagok piacán tapasztalható. Ez számos esetben eléri a 100 százalékot.
Rendkívül megdrágultak az építőanyagok

A szlovák építésügyi minisztérium a Közbeszerzési Hivatallal közösen keresi annak a lehetőségét, miképpen lehetne mérsékelni ezt a folyamatot.

Andrej Doležal tárcavezető közösségi oldalán tette mérlegre kétéves tevékenységét.

Mint írta: „Nagyon komoly problémáról van szó. Mi ezt a vasúton vagy a közútépítkezéseken tapasztaljuk, de ez nem csak rólunk szól. Hasonló, bár nyilván a kisebb megrendelésekkel arányos gondokkal küzdenek az önkormányzatok is. Úgyszintén tehetetlenek, amikor a kivitelező azt közli velük, hogy az elvállalt feladatot az elnyert összeg alapján nem képes elvégezni, ezért eláll a megrendeléstől.”

Noha a mostani szerződések tartalmaznak egy „inflációkövető képletet”, amelynek alapján megemelhető az építkezések végső ára, a miniszter szerint azonban ez a képlet nem számolt ilyen nagy piaci árnövekedéssel. Gondot okoz például az acél, a vas, a beton vagy az épületfa. A minisztérium és a Közbeszerzési Hivatal már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az építkezési vállalkozók követeléseinek megítélésénél hogyan lehetne alkalmazni a közbeszerzési törvénynek a rendkívüli helyzeteket érintő cikkelyét.

A tárcavezető szerint a pandémia és a háború együtt egy előre nem látható helyzet.

Ugyanakkor minden megrendelést külön-külön fognak elbírálni. Az árak emelését alaposan indokolni kell, mivel akadhatnak olyan spekulánsok, akik visszaélnének ezzel.

A tárca most azon dolgozik, hogy az új szerződésekben már egy javított inflációkövető képlet szerepeljen, amely tekintetbe veszi majd a speciális építőanyagok árának drágulását is.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies