Back to top

Rendhagyó lesz a tanévkezdés

Publikálva: 2020, augusztus 25 - 07:30
Rendhagyó tanév után rendhagyó lesz az iskolakezdés is – a koronavírus járvány miatt nem a hagyományos módon kezdik sem a tanévnyitót, sem magát az új tanévet az iskolák. Csak az elsősöket kísérhetik el az iskolába a közvetlen hozzátartozók.
Rendhagyó lesz a tanévkezdés

Jöhő héten szerdán szigorú szabályok szerint indul a 2020/2021-es tanév: a belépő kiselsősök számára is csupán szimbolikus tanévnyitót tartanak az iskolák, amelyre csakis a törvényes képviselő kísérheti el a gyermekét (tehát a nagyszülő vagy a testvér már nem).

A többi évfolyam tanulói számára a tanévnyitókat az osztálytermekben tartják majd az osztályfőnökök, ahová kísérő nélkül kell menjenek a gyerekek (magyarán a szülőknek az iskolakapuban ki kell tenni a tanulókat, majd értük menni egy óra múlva).

Az egyes osztályok, évfolyamok tanévnyitó (egyórás) osztályfőnöki időpontjairól az iskolák honlapjai, Facebook-oldalai tájékoztatnak. Többnyire 4–5 időpontot adnak meg az igazgatóságok, hogy minél kisebb csoportok találkozzanak az iskolában.

Az igazgatóságok egyben arra kérik a szülőket, hogy időben tanulmányozzák át a szülőkre és gyermekeikre vonatkozó, az oktatási minisztérium által közzétett újabb járványügyi iskolai szabályokat – ezek szlovákul itt, magyar nyelven pedig itt érhetők el.

 

Szükséges nyomtatványok, kötelező szájmaszk, fertőtlenítések

Az oktatási minisztérium megadott linkjein elérhetők el azok a nyomtatványok, amelyeket a szülőknek le kell adniuk az iskolakezdéskor – többek között az a becsületbeli nyilatkozat is, amelyet a gyerekek egészségügyi állapotáról kell kitölteni, valamint arról, hogy jártak-e külföldön, táboroztak-e valahol, vagy részt vettek-e tömegrendezvényen, nagyobb családi összejövetelen. 

Az alsó tagozat tanulóinak az osztálytermekben nem kötelező, de ajánlott a szájmaszk viselete, azonban az iskola más területein már kötelező számukra is.

A gyerekeket kísérő törvényes képviselőknek / szülőnek minden esetben kötelező a szájmaszk viselete az iskolák épületében.

A többi évfolyam tanulóinak kötelező a szájmaszk viselete az iskola épületében – a felső tagozatos diákoknak a saját osztályteremben is. Ezek a rendelkezések érvényben maradnak 2020. szeptember 16-ig, de a járványügyi helyzettől függően hosszabb ideig is.

 

Ezt már olvasta?

Cookies