Back to top

A regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben maradt a 4,92%-os szinten

Publikálva: 2020, január 21 - 14:40
A novemberi adattal összehasonlítva a munkanélküliség aránya nem változott, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva 0,12 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki.
A regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben maradt a 4,92%-os szinten

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a tizenkettedik hónap végén elérte a 135 517 főt. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 10 fővel gyarapodott, az egy évvel korábbi adatokkal összevetve pedig 2681 fővel, vagyis 1,94%-kal csökkent az álláskeresők száma.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben elérte a 6,01%-ot. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva ez az érték nem változott, az egy évvel korábbi adatokkal összevetve 0,18 százalékponttal csökkent.

Az év tizenkettedik hónapjában összesen 165 455 álláskeresőt tartottak nyilván.

A hónap folyamán a számuk 107 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 4347 fővel, vagyis 2,56%-kal csökkent.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben négy megyében csökkent, a legszámottevőbben Besztercebánya és Eperjes megyében (Banskobystrický, Prešovský kraj). Négy megyében emelkedésről számoltak be.

A regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben a legmagasabb Eperjes megyében volt.

Az országos átlagot (4,92%) Besztercebánya és Kassa megyében (Košický kraj) is meghaladta a munkanélküliség.

41 járásban csökkent, 34 járásban emelkedett, négy járásban pedig változatlan maradt a regisztrált munkanélküliségi ráta.

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 92 316 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 5467-tel csökkent. A legtöbb betölthető állás – 27 085 – Pozsony megyében (Bratislavský kraj), a legkevesebb – 5157 – Besztercebánya megyében (Banskobystrický kraj) állt rendelkezésre.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint a munkanélküliség csökkenésének üteme a negyedik negyedévben, illetve a tavalyi év egészében mérsékeltebb volt, mint az előző években.

Elsősorban az ipar területén lassult a foglalkoztatás növekedési üteme, valamint a gazdasági növekedés. Az elemzők úgy vélik, ez rövid távon hatással lehet a többi ágazatra is.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies