Back to top

Régiónk képzőművészeinek kiállítása látható a Csallóközi Múzeumban

Publikálva: 2023, december 8 - 18:37
December 7-én, csütörtökön nyílt meg a Csallóközi Múzeum kiállítótermében a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Szövetsége kiállítása, AD REVIDENDUM / 2023/24-es SZALON címmel.
Régiónk képzőművészeinek kiállítása látható a Csallóközi Múzeumban

Az ezúttal családias hangulatban megrendezett megnyitót Zöld Emese csodás éneke indította, majd Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, minden alkalommal megtiszteltetés, amikor a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Szövetsége Szalon kiállítása megérkezik a Sárga kastélyba. A magas színvonalú tárlat egyike a leglátogatottabb kiállításoknak - hangsúlyozta; ezúttal valószínűleg csupán az időjárási és az útviszonyoknak köszönhetően gyűlt össze a megszokottnál kisebb közönség.

Róbert Viktor Němeček, a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Szövetsége elnöke beszéde elején elmondta, nem hiába a Szalon elnevezés, hiszen maga a kiállítás szalon jellegű, téma, formátum, vagy technikai megkötés nélkül áll össze a Sárga kastélyban látható gyűjtemény.

„Együtt több mint 30 művész mutatja be nekünk munkásságát, több mint 90 alkotáson keresztül. Főleg absztrakt művek vannak nagy számban képviselve. Vannak azonban figuratív témák, portrék, természeti motívumok, szimbolikus tendenciák vagy a saját álomvilág ábrázolásai is.“

„A legnagyobb számban főként klasszikus festészeti technikák - olajfestmény, akril, de kombinált technikák is szerepelnek. A festészet mellett megtalálható a fotózás, a rajzolás, a kerámia és az „art protis“ (textilfestmény) is. Ennek eredményeképpen egy széleskörű áttekintést nyújtanak a kreatív mechanizmusok minden kiállító tagjának alkotóművészetére. Az itt megtekinthető alkotások nemcsak egyénileg szólnak hozzánk, hanem a jelenlegi csoportosításban az egymással való párbeszéd lehetőségét is kínálják“ – tolmácsolta a tárlat kurátorának, Dominik Štrbónak szavait szlovák nyelven Róbert Viktor Němeček, míg magyarul Tilajčík Edit, aki ezúttal is a megnyitó háziasszonya szerepét töltötte be.

A képzőművész szövetség elnöke zárszóként köszönetet mondott minden művésznek, aki részt vett ezen a szalonon, ugyanakkor hozzátette, sajnos még mindig csak nagyjából a tagság felének munkáival találkozik, azokéval, akik aktívak. Jó hírként kiegészítette azzal, hogy a szövetség sorai új, fiatal és még fiatalabb tagokkal bővültek, így az egyesület már 75 tagból áll.

A jelenlegi tagság mellett, advent időszakában azokra a barátokra és kollégákra is emlékezett az elnök, akik már nincsenek közöttünk, különösen a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Szövetsége volt elnökére, Almási Róbertre.

A rövid megnyitó végén is Zöld Emese hangja zengte be a kiállítótermet, majd a látogatók beszélgetve csodálták meg az alkotásokat.

További felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies