Back to top

Rég tudtunk ilyen olcsón tankolni

Publikálva: 2024, január 11 - 14:09
Már a tavalyi év vége felé is árcsökkenéseket tapasztalhattunk a töltőállomásokon, így idő kérdése volt, hogy mikor léphetjük át 1,50 eurós pszichológiai határt. Az idei év első árváltozása során ez be is következett.
Rég tudtunk ilyen olcsón tankolni

Már korábban is voltak olyan előjelzések, miszerint a gázolaj ára akár három-négy centtel is csökkenhet. Végül ez csütörtökön következett be, amikor literenkénti ára a ritkán tapasztalható 1,50 eurós határ alá esett vissza. Itt azonban valószínűleg nem állt meg az árcsökkenés, a szakemberek szerint az elkövetkező időben további 1-2 centes árcsökkenés várható.

Jelenleg 1,49 eurót kell fizetnünk egy liter gázolajért, az önkiszolgáló benzinkutakon még olcsóbban tankolhatunk. A benzin ára három centtel esett vissza, itt azonban nem várható további árcsökkenés.

Az üzemanyag árának alakulását jelentősen befolyásolja a Közel-Keleten dúló harcok, illetve a palesztinokat segítő Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók. Ezek a tényezők az üzemanyag árak növekedését eredményezhetnék, a másik oldalon azonban ott van az USA-ban felhalmozódó kőolaj tartalékok, amely közvetlenül befolyásolja az árak csökkenését.

Az Egyesült Államokban továbbra is alacsony az üzemanyagok iránti kereslet, ami azt eredményezte, hogy a benzintartalékok egy hét leforgása alatt 10,9 millió hordóval növekedtek, ez elmúlt 30 évben nem tapasztalhattak hasonlót.

Az elemzők szerint az elkövetkező hetekben stabilizálódhat az üzemanyag ára, nem számolhatunk jelentősebb ingadozásokkal. 

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: benzín a nafta
Cookies