Back to top

Reakció a véradás kapcsán

Publikálva: 2018, február 26 - 21:14
Február 11-én a dunaszerdahelyi MAX szórakoztató és üzletközpontban véradásra került sor, amely kapcsán egy olvasói levelet kaptunk, ennek jártunk utána.

"Az említett eseményen történt, hogy a véradók regisztrációjánál 10:15-kor már az utolsó, 100. véradót is bejegyezték. A Szlovák Vöröskereszt önkéntesei elmondása alapján 100 véradót tudtak fogadni. Azok, akik egy kis „szerencsével“ befértek a megadott létszámba, megközelítőleg 90 percet kellett várniuk (ez nem volt probléma), viszont visszaérkeztükkel – vagy már otthonról jöttek másodszor, vagy néhányan, akik „örömmel feláldozták az egész vasárnap délelőttjüket“ még úgy is, hogy a közeli falvakból érkeztek – arról értesültek 11:56-kor, hogy már őket sem tudják fogadni. Nem a pozsonyi Nemzeti Transzfúziós Szolgálat (NTS) doktornője tájékoztatta a fejleményről a több mint 10 meglepett véradót, ő nem nyilatkozott és nem is indokolta meg a történteket.

A feljebb említettek kapcsán szeretném megkérdezni:  A vöröskereszt önkéntesei szerint a múlt évben is el kellett küldeni a véradókat. Tényleg nincs szükség rájuk és nem lehet felkészülni a fogadásukra? Ott, ahol az önkéntes véradók emberséggel, önfeláldozással, szeretettel és pótolhatatlan vérükkel szeretnének segíteni, miért nem lehet megvalósítani a véradást akár a megadott létszám felett is? Miért lettek elküldve azzal a mondattal, hogy „már teltházunk van“. A vér nem éltető csepp? Az önkéntesek tisztában vannak vele, hogy ingyenesen adják vérüket, nem azért, hogy nápolyit, kedvezményes mozijegyet kapjanak, és még sorolhatnám. Emberségesebb hozzáállást érdemelnének." - eddig az olvasói levél, amely kapcsán választ kértünk a Szlovák Nemzeti Transzfúziós Szolgálattól.

A megkeresésünkre az Eva Ravingerová, az SZNTSZ szóvivője válaszolt.

"A Szlovák Nemzeti Transzfúziós Szolgálat (SZNTSZ) nem a szervezője, hanem a végrehajtója volt ennek a mobil véradásnak. A szervező a Szlovák Vöröskereszt (SZVK) volt. Az említet véradáson biztosítva volt az egészségügyi dolgozók előre jóváhagyott létszáma, csakúgy mint a sokrétű anyagi és műszaki elátottság. Az SZVK szervezése és a megegyezés alapján 3 egészségügyi nővér volt előre kirendelve és 6 véradói fotel lefoglalva. Ha már az ütemtervet említjük, azt szintén az SZVK mobil véradásának szervezői határozták meg. A véradás ideje behatárolt volt (7:30-tól 12:30-ig) az utána következő program miatt is, melyre a véradást követően ugyanabban a teremben, a moziteremben került sor. Az NTSZ megszakítás nélkül biztosította a vérvételt. A mobil véradásoknál mindig számolni kell plusz idővel főleg egészségügyi szempontok miatt. Ez azt jelenti, hogy felmerülhet az először vért adó önkéntes rosszulléte, ami miatt a véradás ideje kitolódhat. Az NTSZ köteles ügyelni az önkéntes véradók egészségi állapotára, értük abban a pillanatban a szervezet a felelős, ahogy az egészségügyi ellátásért is. A véradás zökkenőmentes menetének biztosítását (az ütemterv is beletartozik) elsősorban a szervezőnek kell felügyelnie.

Az SZNTSZ minden önkéntes véradót megbecsül és ezért is nagyon sajnálja, hogy néhány véradóra nem kerülhetett sor. Viszont minden önkéntes véradónak lehetősége nyílik a mobil véradáson kívül is véért adni bármelyik munkanapon és véradóközpontjaink bármelyikében. A központok listája megtalálható a www.ntsssr.sk honlapon, de fellelhető a Véradó elektronikus kártyája (Elektronická karta darcu) mobil applikációban is."

Ezt már olvasta?

Cookies