Back to top

Rákóczi-emlékév dunaszerdahelyi részvétellel a magyar fővárosban

Publikálva: 2019, március 28 - 14:38
A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában működő Rákóczi Szövetség ifjúsági helyi szervezet diákjai március 27-én a Rákóczi-emlékév kapcsán részt vettek a budapesti megemlékező ünnepségeken.
Rákóczi-emlékév dunaszerdahelyi részvétellel a magyar fővárosban

A Rákóczi Szövetség a 2019-es évet Rákóczi-mlékévének kiáltotta ki, így a Felvidéken és a Kárpátalján élő fiatalok meghívást kaptak a Szövetségtől, hogy együtt töltsenek el egy tartalmas napot. Az iskola tanulói és pedagógusai a késő reggeli órákban vették az irány Budapest felé, az első állomás a Tatabányán levő Turul-emlékmű megtekintése volt, a Szelim-barlang és a kilátó sem maradhatott ki a programból. A kiadós ebéd és pesti oldalon található Citadella megtekintése után a Hősök terére vették az irányt, ahol délután négy órától vette kezdetét az ünnepség.

Katonai tiszteletadással fogadták az érkezőket, felvonult a történelmi zászlósor és bemutatták II. Rákóczi Ferenc történelmi fontosságát is. A rendezvényen beszédet mondott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese. A Rákóczi Szövetség nevében koszorút helyezett el Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Tárnok Balázs, a szövetség alelnöke, az iskolák diákjai egy-egy szál virággal rótták le tiszteletüket.

A svédasztalos vacsora után az Erzsébetligeti Színház előadásában A Tenkes kapitánya c. zenés-táncos darabot láthatta közel négyszáz meghívott fiatal és pedagógusaik.

Ezúton is köszönjük a Rákóczi Szövetség meghívását és az élménydús napot!

Rajkovics Haizok Melinda, az iskola tanára

Ezt már olvasta?