Back to top

Rajzokba szőtt vágyak

Publikálva: 2021, április 28 - 08:24
Romák Színes Világa, ez a címe annak járási képzőművészeti versenynek, amelyet roma gyermekek számára a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ (amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület) hirdetett meg még 2020 januárjában.
Rajzokba szőtt vágyak

A felhívás végéig 93 alkotás érkezett be, amelyet 12 alap- és speciális iskolából küldtek be nekünk. A tizenhatodik alkalommal megrendezett megmérettetés ünnepélyes kiértékelésére és a kiállítás megnyitóra hagyományosan az egész világon szétszórtan élő  roma nép nemzeti ünnepén április 8 - án, a nemzetközi roma nap alkalmából került volna sor. A Szlovák Köztársaság Világjárvány Válság Bizottságának aktuális rendelkezési miatt sajnos személyesen nem találkozhattunk. A mintegy 30 szép rajzot és festményt tartalmazó kiállításnak 2020. december 21- től a dunaszerdahelyi a MAX Üzlet - és Szórakoztató Központ adott otthont.

A világhálón megjelent hírek, meghívók nagyon sok embert megszólítanak, Azért, hogy felhívjuk a figyelmet, és hogy e szép kiállítás híre minél több emberhez eljusson egy prezentációs kisfilmet készítettünk. Ezt a virtuális meghívót többen is elfogadták, és amikor a helyzet már megengedte, személyesen is meglátogatták a rendezvényt. Vontszemű Gyula az ismert dunaszerdahelyi roma származású művészi fotós és író a kiállítás megtekintése után így nyilatkozott:  A kiállított rajzok, azon felül, hogy természetesen vizuális élményt nyújtanak, egyben kiskapuk is, amelyeken keresztül bekukkanthatunk a még tiszta, s ezáltal őszinte, érzelmekben gazdag gyermeki lelkek színes világába, kicsit valóban a szemükön keresztül láthatunk. A színek dominálnak, de még a harsány színek sem tudják elnyomni a rajzokba szőtt vágyakat, az erős érzelmi kötődést a családhoz, barátokhoz, a valahová való tartozás, a szokások, a kultúrájuk fontosságát. Mindig fontos, hogy közeledjünk egymáshoz, most még inkább, mivel a pandémia megtette a magáét... És mi más lenne, ami közelebb hozza az embereket, a különböző kultúrákat egymáshoz, mint a művészet? Valahol talán tanítanak is ezek a művek: egyszerűségre, és arra, hogy valójában nagy szükségünk van egymásra, mert mindegyikünk egy szín a palettán."

A kiállítás még 2021. május 31 -ig látogatható. Érdemes eljönni. A rendezvényt közpénzekből a KULTMINOR - Nemzeti Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap támogatta.

Mgr. Láng Ingrid

Fotó: CsNK - jAs

Ezt már olvasta?

Cookies