Jelenlegi hely

Radonmérést végeztetne ingatlanjában?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 23 - 21:22 | Hírek
A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala a regionális közegészségügyi hivatalokkal és a bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel együttműködve Szlovákia kiválasztott 18 járásában radonméréseket végez a családi házak levegőjében, valamint megvizsgálja az építőanyagok gamma-sugárzását. A méréseket olyan családi házakban végzik el, amelyekben 18 év alatti gyermekes családok laknak.
Radonmérést végeztetne ingatlanjában?

A Regionális Közegészségügyi Hivatal ezért családiház-tulajdonosokat keres. Szlovákiában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség mintegy 150 családi házban szponzorál radonmérést. Minden járásban körülbelül 8 családi házban végzik el a mérést. Négy olyan családi házat választanak ki, amelyek 1992 előtt, és négy olyan családi házat, amelyek 1992 után épültek. Mindkét csoportban két családi háznak alápincézettnek kell lennie, kettőnek pedig nem. Az egyes csoportokban az egyik családi háznak hőszigeteltnek kell lennie, míg a másiknak nem. A radon az egyik fontos természetes radioaktív forrás, amely a legnagyobb mértékben hozzájárul a lakosság sugárzásához. Belégzése és az azt követő radioaktív átalakulás jelentős besugárzáshoz és szövetkárosodáshoz vezethet, ami tüdőrákot okozhat.

A radon koncentrációja az épületekben a következő tényezőktől függ:

 – az altalaj radonkoncentrációjától, és az altalajból az épületbe bekerülő levegő mennyiségétől

 – az építőanyagban lévő radon koncentrációjától

 – az épület szellőztetésének módjától.

Hogyan végzik el a mérést?

A megállapodás után olyan módon szállítjuk ki Önnek az érzékelőket, ahogyan előzetesen megállapodunk. Az érzékelők kicsik, nem igényelnek áramforrást, nem bocsátanak ki fényt és zajt, továbbá nem károsítják az egészséget. A detektorokkal együtt utasításokat kapnak a helyes elhelyezésről, valamint egy rövid kitöltendő kérdőívet is eljuttat Önöknek a hivatal.

Ahhoz, hogy objektív adatokat kapjunk, egész éves mérésre van szükség. A detektorokat hat hónap múlva kicserélik, mert a radon jelenlétét a fűtési időszakban és azon kívül is meg kell állapítani.

A mérések elvégzése után az adatokat kiértékelik, majd az érintettek megkapják az eredményeket.

Mennyibe kerül a radonmérés?

A projektet a bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség finanszírozza, és a mérés a program résztvevői számára ingyenes.

Amennyiben érdekli a projekt, hol lehet jelentkezni?

Amennyiben érdeklődik a radonmérés iránt, vagy bármilyen kérdése van, írjon a radon [at] uvzsr.sk e-mail-címre. Érdeklődés esetén jelölje meg a járást és a települést, ahol él, illetve azt, hogy családi házát 1992 előtt vagy után építették-e. Emellett azt is tüntesse fel, hogy háza alápincézett-e és hőszigetelve van-e.

Miért csak a családi házakban végzik el a mérést a projekt keretében?

Az elmúlt években számos országban elvégezték az épületek radonkoncentrációjának országos mérését, amely a családi házakban lényegesen nagyobb radon-előfordulást mutatott, mint a társasházakban.

Hogyan befolyásolja a pince és a szigetelés a radon előfordulását a házban?

A pince elválasztja az épület lakóterét a földkéregtől, amely az épület levegőjének fő radonforrása. Emiatt a ház földszinti szobáiban, amelyek a pince felett vannak, alacsonyabb a radonkoncentráció, mint azokban a helyiségekben, amelyek közvetlenül az altalajon vannak. A beltéri levegőben megnövekedett radon előfordulásához hozzájárul a hőenergia megtakarítása, a ritkább szellőztetés, az ablakok lezárása és az épületek hőszigetelése.