Back to top

Rácz Tibor nevét viseli a Csaplár új kamaraterme

Publikálva: 2021, július 6 - 17:06
Dunaszerdahely szülötte, városunk díszpolgára, Rácz Tibor harmonikaművész, a Pozsonyi Konzervatórium professzora nevét viseli július 5-étől a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ újonnan átadott kamaraterme. A terem ünnepélyes névadójára a 30. Frank Marocco Nemzetközi Harmonikafesztivál megnyitóján, a művész jelenlétében került sor.
Rácz Tibor nevét viseli a Csaplár új kamaraterme

A zenerajongó, népes közönséget Kevický Tünde köszöntötte, kiemelve az aznapi koncert különlegességét, a kamaraterem névadóját, elmesélve, hogyan is indult Rácz életpályája, miképp támogatták szülei, tanárai a tehetséges fiatalt.

„Dunaszerdahely városa és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ kulturális életében is egyedülálló eseménynek vagyunk ma a tanúi” – fogalmazott Takács Tímea, a kultúrközpont vezetője, a névadó ötletgazdája, hozzátéve, hogy

„minden gyermek tehetséges valamiben, de ha nincsennek mellette a szülők, a pedagógusok, akkor az a tehetség elvész.”

Takács Tímea külön megköszönte a városi kulturális bizottságnak is, hogy a kamaraterem névadóját támogatták, munkatársainak pedig azt az önzetlen segítséget, amely nélkül nem valósulhatott volna meg a kamaraterem megszépülése és átadója.

Az elismert koncertzenész, Rácz Tibor ugyancsak köszönetét fejezte ki szülővárosának, szüleinek és tanárainak azért, hogy segítették zenei pályáján, támogatták választott művészetének elsajátításában.

A harmonikafesztivált nyitányát megelőzően még egy Rácz Tibor CD-t is megkereszteltek, majd Szatzker Zsanett és Deli Zsolt harmonikaművészek, Kovács Balázs harsonaművész, valamint Bogdan Laketič harmonikaművész, nemzetközi zenei versenyek díjazottja adott nagy sikerű koncertet.

_________________

Rácz Tibor harmonikaművész, pedagógus, 34 országban koncertezett, s az egész világon elismert bravúros technikája és zenei érzékenysége. A rengeteg díj és elismerés tulajdonosa egyben művészeti igazgató is, a Pozsonyi Konzervatórium harmonikajáték, kamarajáték, módszertan, didaktika, esztétika, harmonikairodalom és -történet professzora, valamint a Pozsonyi Szépművészeti Főiskola külsős harmonika- és kamarajáték tanára. Elismerése között ott találjuk a Pro Hungarica Díjat is.

Városunk díszpolgára 1953. április 7-én született Dunaszerdahelyen. Egyik őse Deák Ferenc igazságügyminiszter, a 19. századi Magyarország egyik legjelentősebb politikusa, a „haza bölcse” volt.

Zenei tanulmányait 1958–1968 között a Dunaszerdahelyi Művészeti Népiskolában kezdte, majd 1968–1974 között a pozsonyi konzervatórium harmonika és zenepedagógia szakán folytatta. 1974–1978 között a pozsonyi Szépművészeti Főiskola Harmonika Fakultását látogatta, harmonika és koncertirányzat szakon. 1980–1982 posztgraduális tanulmányokat folytatott  a DPV MU-n, esztétika és kultúrpolitika irányvonalon, majd 1994 és 2002 között a bécsi Franz Schubert Konzervatóriumban tanult többek között zenepedagógiát és didaktikát, elemi zenei oktatást.

(nagy)

Ezt már olvasta?