Back to top

Projektértékelőket keres Pellegrini hivatala

Publikálva: 2017, augusztus 30 - 08:20
Az Intelligens Települések projekt keretében a beruházásokért és informatizálásért felelős kormányalelnökének hivatala közzétett pályázati felhívás nyitott a nemzetközi értékelők felé.

Az állam megkezdi a támogatások folyósítását az intelligens települések fejlesztésére és építésére. Azok személyek, akik be szeretnének kapcsolódni az értékelési folyamatba még szeptember 25-ig jelentkezhetnek.

Peter Pellegrini (Smer-SD) hivatala a pályázati felhívásának kiértékeléshez várja a nemzetközileg elismert szakemberek jelentkezését.

„Az emberek napi szinten meg kell tapasztalniuk a műszaki fejlődés előnyeit, legyen szó az internetről, tömegközlekedésről, modern vízgazdálkodásról, vagy akár az effektív fűtésrendszerekről és közvilágításról" - hangsúlyozta Pellegrini.

Hozzátette, hogy „Ezzel a próbaprojekttel az állami és nemzetközi támogatásnak köszönhetően minden régióban esélyt adunk a mikro-, kis- és közepes üzemeknek, hogy megvalósítsák az innovatív elképzeléseiket. Projektek minőségét szlovákiai és külföldi értékelők fogják elbírálni, ezért várom a kvalifikált szakemberek jelentkezését" – magyarázta a kormányalelnöke.

Pellegrini hivatala az állami költségvetésből egy millió euróval támogatja az experimentális fejlesztési és innovációs projekteket az ésszerű települések kiépítésének érdekében. A támogatásokat a de minimis séma alapján fogják folyósítani a digitális közigazgatásra, a lakossági szolgáltatásra, a közbiztonságra, vagy a közlekedés menedzselésére.

A projektek külföldi magánforrások társfinanszírozásával valósulnak meg, főleg az észak-amerikai országok védnöksége alatt, valamint a cégek saját forrásainak a bevonásával. Az észak-amerikaiak a szlovákiai vállalkozóknak több hónapos tanulmányi tartózkodást kínálnak fel a technológiai akcelerátorokban, valamint know-howt és belépést a műszaki központokba.

Az intelligens vagy digitális jelzővel azokat a településeket jelölik, amelyek átgondoltan és innovatív módon alkalmazzák az infokommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat a település erőforrásainak hatékony kiaknázása, a költségek mérséklése, a helyi gazdaság élénkítése, a vállalkozások versenyképességének növelése, illetve a lakosság életminőségének javítása érdekében.

Az okos településekre jellemző megoldások az önkormányzat működésének informatikai támogatásától a közlekedési rendszerek megszervezéséig, a digitális kompetenciák fejlesztésétől az optikai hálózatok kiépítéséig rendkívül sokszínűek. Minden esetben elmondható, hogy egy Smart-település a rendelkezésre álló új technológiai lehetőségek felhasználásával tudatosan növeli működési hatékonyságát, erősíti a fenntarthatóságot és a lakók életminőségét.

A Smart City-fejlesztések a következő évtizedekben minden bizonnyal kiemelt figyelmet kapnak, mivel:

- az EU infokommunikációs, innovációs és zöldgazdaság-törekvéseinek metszéspontjában állnak
- jelentős pénzügyi és politikai támogatást élveznek és kommunikációs szempontból érdekesek
- az intelligens rendszereket fejlesztő információs és kommunikációs technológiákkal (IKT) foglalkozó nagyvállalatok és a kisebb innovatív cégek számára egyaránt ideális helyszínként szolgálnak fejlesztéseik tesztelésére, finomhangolására
- az okos település a digitális társadalom fejlesztésének ideális szintje, mert helyben mind a lakosok, mind a vállalkozások, mind pedig a helyi döntéshozók elérhetők és megszólíthatók
- mindinkább figyelmet kapnak azok az egészségügyi, környezetvédelmi, közlekedési és logisztikai szolgáltatások, amelyek egy-egy település szintjén szervezhetők meg a leghatékonyabban.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies