Back to top

Programokkal teli hét vár

Publikálva: 2022, november 1 - 11:34
Programokkal teli hét előtt állunk – az elkövetkező négy napban több mint két tucat különféle rendezvény hívja és várja a dunaszerdahelyieket, a könyvbemutatón keresztül a koncerten át a jubileumi ünnepségig, de az ősi Kondé családról is többet megtudhatunk. 
Programokkal teli hét vár

November 2-a nem csupán halottak napja, de Dunaszerdahely Város Gyásznapja is – ekkor emlékezünk meg katonahőseinkről, akik az első és a második világháború poklában estek el a fronton. Dunaszerdahely önkormányzata aznap 11.15-kor koszorú elhelyezésével és csendes megemlékezéssel rója le kegyeletét az I. és II. világháborúban elhunyt katonahősök emlékművénél, az állomási parkban. 
A csendes megemlékezésre és mécsesgyújtásra akkor, de az egész nap folyamán is várják a megemlékezőket. Tisztelet a hősöknek!

November 3-án, csütörtökön reggel 8.00 órától ÖKODIÁK címmel rendeznek városi versenyt a középiskolások számára, majd 17.00 órától Hegyi Renáta akadémiai képzőművésznő „Visszatekintés – Retrospectiva – Retrospective” tárlatának ünnepélyes megnyitója kezdődik a Csallóközi múzeum kiállítási termében. 

17.00 órakor egy másik programra is várják az irodalom kedvelőit: a Csallóközi Könyvtárban Tóth László József Attila-díjas író, költő A világ közepe és a Hagyomány és identitás című könyveit mutatják be. Az est moderátora a budapesti Tamási Orosz János író, szerkesztő lesz.

18 órára pedig már a Kortárs Magyar Galériába invitálják a zene szerelmeseit, akkor kezdődik ugyanis a Vox Camerata kamarakórus lemezbemutató koncertje, amelyen a közös igazgatású szakközepes Pápay Dániel, a Kodály alapiskolás Öt piros alma és a művészeti alapiskolás Mille Fiori vendégszerepel. 

November 4-én, pénteken 14.00 órára várnak minden, a helytörténet iránt érdeklődőt a Csallóközi múzeum kiállítási termébe. A Csallóközi Múzeum, Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Biró Márton Polgári Társulás szervezésében akkor nyitják meg a pókateleki Kondé családra emlékező kiskiállítást, illetve előadásokkal emlékeznek a családra. A helytörténeti, a család történetével foglalkozó előadások a nagyközönség számára is nyitottak!

14.00 órakor nyitja meg a tárlatot Nagy Iván múzeumigazgató, majd 14.15-től kezdődnek az előadások a Kondé családról. 

Elsőként Nagy Iván igazgató, Csallóközi Múzeum: A Kondé családnév névtani vizsgálata, majd Csiba Balázs, a Pozsonyi Comenius Egyetem oktatója: Kondé Mihály élete és pályája, Nyáry István, a Csallóközi Múzeum munkatársa: A pókateleki Kondé család 18–20. századi leszármazása – A családfa bemutatása és Nagy Attila helytörténész: Egy Kondé sír sorsa – pókateleki Kondé István és emlékezete című előadások hangzanak majd el.

A pókateleki Kondé család emlékkonferencia és kiállítás Dunaszerdahelyen első alkalommal mutatja be nagyobb ívben azt a középkortól ismert nemesi családot, amely nem csupán városunk, de a régió és az egykori Magyar Királyság történetében is fontos szerepet játszott.

17.30-kor már a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban kezdik Csaplár jubileumi megemlékezését, előbb Szakáll Mária és Szakáll Kolčák Noémi tárlatát nyitja meg Péntek István, majd 18.00 órától a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ megnyitásának 45. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepi gálaműsorra hívnak és várnak mindenkit.

Fellépnek: AyFly family – show, Dórák Lara Jázmin, Šimovič Dominik – tánc, Kevická Tünde, Kollár Katalin, Érsek Rezső – ének. Ünnepeljen Ön is a Csaplárral, szeretettel várnak mindenkit.

18.00 órakor egy másik, vallásos töltetű program kezdődik a Csallóközi Könyvtárban: Albán József katolikus pap tart felnőtt katekézist Vallási bolhapiac címmel. A beszélgetéssel egybekötött előadás jó alkalom arra, hogy a katolikus hit iránt érdeklődők kérdéseket tegyenek fel, vagy hogy mélyebb tudást és komolyabb ismereteket szerezzenek az életről a hit szemszögéből. 

Szombaton, november 5-én délelőtt 9.30-tól V. ligás sakkversenyt szerveznek a Csaplárban, illetve ugyancsak 9.30-tól az NFG-be érkezik és a gyerekeket várja nagy szeretettel a Jambóza Bábcirkusz, a világ legkisebb cirkusza. 

Este 19.00 órától pedig a Csallóközi Múzeumban tart élőzenés táncestet a Canarro Banddel (HU), a Dunaág – Dunaszerdahely Táncklub szervezésében. Hamisítatlan Canarro, Django swing vár minden táncos kedvű szórakozni vágyót.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies