Jelenlegi hely

Programok a tavaszi szünetre – hová menjünk a gyerekekkel?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 19 - 11:24 | Színes
A nyugat-szlovákiai iskolások számára február 17-én kezdődött el a tavaszi szünet. Ilyenkor sok szülő azon aggódik, milyen programot szervezzen a gyerekeknek. Íme néhány tipp azok számára, akik Pozsonyban és környékén élnek.
Programok a tavaszi szünetre – hová menjünk a gyerekekkel?

Kirándulási lehetőségek

A fővárosban több remek lehetőség is kínálkozik a tavaszi szünet tartalmas eltöltésére. Kellemes, napsütéses idő esetén sokaknak túrázni és kirándulni támadhat kedve. Ilyen szempontból izgalmas családi program lehet a pozsonyi állatkert megtekintése, amely a főváros kedvelt látványosságai közé tartozik. Az állatkert érdekes attrakciója a Dínópark, ahol dinoszauruszok életnagyságú makettjei láthatók.

A városközpontból helyi autóbuszjárat közlekedik a főváros egy másik érdekességéhez – a Dévényi várhoz. Az egykori vár maradványai egy hatalmas sziklaszirten állnak. Maga a vár környéke is kényelmesen bebarangolható.

A kalandos túrázást kedvelők számára ugyancsak érdekes lehet meglátogatni valamelyik pozsonyi kilátótornyot. A Zerge-hegyen (Kamzík) található kilátótorony és annak környéke az egyik leglátogatottabb helyek közé tartozik Pozsonyban, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Vaskutacska (Železná studnička) szintén nagyon közkedvelt kirándulóhely a pozsonyiak körében, ami hosszú távú gyalog- és kerékpártúrára is alkalmas. Ugyanakkor Pozsony több más parkjával ellentétben az ún. Hegyi park (Horský park) a városközpontban található, így könnyen megközelíthető. Az inkább egy sűrű erdőre hasonlító park a legmagasabb fokú természetes védett területnek számít. 

Ha csak egy egyszerű sétát szeretnénk tenni egy kellemes és romantikus környezetben, erre tökéletes helyszínként szolgálhat a Grassalkovich-palota (Elnöki-palota) melletti hatalmas közpark, avagy a Medikus kert.

Séta tekintetében a pozsonyi vár impozáns épületegyüttesének környéke is alkalmas hely lehet, habár ez esetben fel kell készülni, hogy így február táján a helyszín eléggé szeles, az ott kínálkozó panoráma viszont lenyűgöző.

A pozsonyi közparkok kapcsán természetesen nem lehet megfeledkezni az egykori Városi díszligetről (ma Sad Janka Kráľa) sem, amely Pozsonyligetfalu területén fekszik. Közép-Európa legrégebbi parkjáról van szó, amelyet hatalmas fasorok öveznek. Aki erre jár biztosan tekintse meg a ferences-templom egykori gótikus tornyát is, amely szintén a parkban található.

Programok rossz idő esetén

Esős vagy hideg időjárás esetén is számos érdekes program kínálkozik a családok számára. Elsőként említsük meg a mozikat, ahol mindig vetítenek gyermekfilmeket és meséket is a legkisebbek számára. A nagyobb gyermekekkel a helyi múzeumokba és galériákba látogathatunk el.  

Pozsonyban nagyon szép történelmi tárlattal rendelkezik a Pozsonyi Városi Múzeum, a Pozsonyi Városi Galéria és az Apponyi-palota. A Természettudományi Múzeum pedig a legnagyobb szlovákiai természetrajzi múzeumnak számít, amely jelentős gyűjteménnyel rendelkezik.

Pozsonyban sok gyermekprogramot szervez a Bibiana Nemzetközi Gyermekművészeti Központ is, ahol számos érdekes interaktív kiállítás, zenei- és színi előadások és kreatív műhelyek várják a gyerekeket.

A sportkedvelők számára fedett uszodák és különböző sportközpontok kínálkoznak, ahol multifunkciós termek és különböző sportolási lehetőségek (foci, kézilabda, tenisz, squash, kosárlabda, vívás stb.) rejtőznek. Emellett sok sportcentrumban külön gyermek- és családi programokkal várják a vendégeket.

Kirándulási tippek a hátáron túlra

Sok pozsonyi előszeretettel tölti a szabadnapokon a határon túl, legfőképpen Magyarország területén. A gyermekes családok körében nagyon közkedvelt a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont, ahol „életre kel" a kutatás és a tudás. Magyarország legnagyobb tudományos játszóházában a négy őselem – a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz – titkait, a Szigetköz növény- és állatvilágát fedezhetik fel az idelátogató vendégek.

A Pozsonytól 80 kilométerre található győri állatkert is számos érdekes programmal és rendezvénnyel, látványos és vidám állatbemutatóval várja a látogatókat. Az állatkert főbb látványosságai többek között az Afrika-kifutó, a Dél-Amerika ház, a Jaguár ház, különlegessége a Gibbon sziget.

A fővároshoz nagyon közel található Ausztria legnagyobb vidéki kastélya - a Schloss Hof. Az említett barokk kastély és a hozzá tartozó hatalmas park a kicsik és nagyok számára is számtalan látnivalót rejt.

ma7.sk

Címkék: szünidő