Jelenlegi hely

A privát mód sem nyújt védelmet

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, június 8 - 16:25 | Színes
A Google böngészője jobb felső sarkában egy kattintásra új ablakban nyílik meg, feketére váltva a képernyőt - ez az inkognitó ablak. Joggal gondolnánk, hogy az inkognitó módot használva rejtve maradnak a megtekintett tartalmak.
A privát mód sem nyújt védelmet

Az Egyesült Államokban a Boies Schiller Flexner ügyvédi iroda azonban panaszt nyújtott be a keresőóriás ellen, mondván, a Google jogellenesen és szándékosan lehallgatja és összegyűjti a bizalmas kommunikációt, pedig a felhasználók a Google ajánlását követve abban a hiszemben vannak, hogy megakadályozzák személyes adataik rögzítését.

Milyen adatok rögzítéséről van szó?

Amikor valaki inkognitós böngészési munkamenetet indít a Chrome-ban, a Google olyan üzenetet jelenít meg, amelyben kijelenti, hogy: „Most privát módon böngészhet, így az eszközt használó többi személy nem láthatja az Ön tevékenységeit. A letöltéseket és a könyvjelzőket azonban menti a rendszer.”

Ehhez képest az ügyvédi iroda sérelmezi, hogy a Google igenis nyomon követi és összegyűjti a felhasználók böngészési előzményeit és más internetes tevékenységeket, akiknek az érdeklődése így nem marad az ígért privát szférában.

Mit mond a Google?

A Google szóvivője szerint „minden új inkognitó fül megnyitásakor világosan közöljük, hogy a webhelyek képesek lehetnek információgyűjtésre a böngészésről”.

És bár csakugyan ott olvasható, hogy „Tevékenysége továbbra is látható maradhat a megtekintett webhelyek, munkaadó vagy iskola, internetszolgáltató számára”, de a csoportos kereset azt panaszolja, hogy „maga a Google végzi a nyomkövetést, a rejtett adatgyűjtést” többek között a Google Analytics, a Google Hirdetéskezelő révén.

A benyújtott panasz rögzíti, hogy „a böngészési adatok gyűjtésével és azonosításával a Google jogellenesen jár el, amikor a magánfelhasználás adatait tárolja és összesíti”. Jake Moore, az ESET kiberbiztonsági szakértője szerint „a magánböngészés egyáltalán nem olyan privát, mint gondolnánk. Az inkognitó módok ugyan általában nem rögzítik az adatokat magára az eszközre, amin böngészünk, de ezek az adatok továbbra is az internetszolgáltatónál maradnak.”

„Sokan félreértik az inkognitó kifejezést, mert nem nézik át alaposan a felhasználási feltételeket” – mondja Moore.

Azt mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy a böngészőkben az inkognitó nem éppen az a fajta inkognitó, mint amire számítunk.

forrás: Ma7.sk

Címkék: internet