Jelenlegi hely

Pozitívan fogadták az új kezdeményezést

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, október 16 - 10:21 | Kultúra
Október elején színházi fesztiválnak adott otthon Dunaszerdahely. Az Alternatíva 2018 a struktúrán kívüli színházak seregszemléje volt, a szervezők részéről Varga Emesét és Tóth Lalit kérdeztük a rendezvény kapcsán.
Pozitívan fogadták az új kezdeményezést

Ha jól tudom, az Alternatíva 2018 az Ad Valorem, valamint a Dialóg nonprofit szervezetek kezdeményezésére jött létre? Mit tudsz elárulni a seregszemle céljáról?

Emese: A szlovákiai magyar színházi közegben több struktúrán kívüli csoport, színházi társulás is dolgozik, születnek előadások, melyek sokszor több előadást megérnek, mint egyes kőszínházi produkciók. Ezek a színházi csoportok általában izoláltan, egymástól és a színházi közegtől elkülönülve dolgoznak, együttműködés, párbeszéd csak elvétve alakul ki. Az Alternatíva 2018 elnevezésű fesztivált azért hívtuk életre, hogy párbeszédet kezdeményezzünk az független, struktúrán kívüli alkotók között, illetve hogy a közönségnek is felhívjuk a figyelmét arra, hogy közösségünkben is létezik ez a fajta színházi törekvés.

Miért éppen Dunaszerdahely és az NFG lett az egyik helyszín?

Emese: Dunaszerdahely egy dinamikusan fejlődő város, ahol egy-egy új kezdeményezést pozitívan fogadnak mind a város életét szervező emberek, mind a közösség. Ebben a városban, véleményünk szerint, a változás természetes módon van jelen, ezért is döntöttünk úgy, hogy itt rendezzük meg első alkalommal a seregszemlét. A Csaplár Benedek Művelődési Ház munkatársai is nagyon segítőkészek voltak, az NFG klubban pedig tökéletes bázisra talált a fesztivál, hiszen az NFG szellemisége egyértelműen találkozott hagyományteremtő szándékunkkal, nyitottsága, struktúrán kívülisége Dunaszerdahely város életében ugyanazt képviseli, amit az alternatív színházak képviselnek egy színházi közegben. Ezek az előadások és szakmai programok természetesen nem mozgatnak – nem mozgattak tömegeket. De nem is ez volt a cél, hiszen ez nem a show-ról szól, s nem is a bevételi mutatókról szól.  Hanem a párbeszédről, a találkozásról. És erre tökéletesen alkalmas volt számunkra helyszínként az NFG.

Hogyan értékelitek az első alkalommal megvalósult rendezvényt? Mennyire voltak nyitottak a dunaszerdahelyiek az alternatív színházra?

Emese: Mindenképpen pozitívan, úgy érezzük, van értelme folytatni, bővíteni, gazdagítani a programot. Ugyanakkor egy fesztivál első évfolyamában természetesen sokféle probléma előjöhet, hiszen ilyenkor még nem tudatos az építkezés. Nem volt ez másképp az Alternatíva esetében sem, de levonva a tanulságokat jövőre nagyobb hangsúlyt fektetünk bizonyos kérdésekre.
Egyetlen előadás esetében sem tapasztaltuk az érdektelenséget, s ez nagyon jó érzés számunkra. Nyilvánvalóan voltak különbségek, a Csavar Színház népszerűségének, ismertségének köszönhetően a VMK nagyterme is megtelt, de a stúdióelőadások esetében sem kellett szégyenkeznünk.

Lali: Jó volt látni, hogy a dunaszerdahelyi közönséget is érdeklik a kisebb helyen, nem szokványos színházi közegben megrendezett előadások. A klub stílusába és szellemiségébe abszolút beleillettek a nálunk játszott darabok. Külön öröm volt, hogy a színházba nem járó törzsvendégeink közül is beültek páran egy-egy darabra, valamint, hogy a küszöbünket ez idáig még át nem lépő színházat látogató közönség is ellátogatott hozzánk.

Milyen programokkal várjátok a közeljövőben az érdeklődőket?

Lali: Ahogy eddig, ezután is nagyon változatos programokkal várunk mindenkit. Filmvetítések, akusztikus és elektronikus zenei koncertek, improvizációs délutánok, beszélgetős, társasjáték, karaoke estek valamint kortárs művészek kiállításai lesznek meghallgathatóak illetve megtekinthetőek a klub falain belül. A színházról sem szeretnénk megfeledkezni, szeretnénk rendszeressé tenni a színházi estjeinket.