Back to top

Polgármesteri emléklapot kapott Rácz László, a Csallóközi Népművelési Központ néhai módszertanosa

Publikálva: 2021, augusztus 24 - 12:21
Hájos Zoltán polgármester idén polgármesteri emléklapot adott át Rácz László festőnek, amelyet özvegye vett át a Csaplár Benedek Városi Művelősédi Központ színháztermében szervezett Szent István-napi díjátadó ünnepségen
Polgármesteri emléklapot kapott Rácz László, a Csallóközi Népművelési Központ néhai módszertanosa

A Csallóközi Népművelési Központ művészeti osztályának néhai módszertani vezetője 1943. június 24-én született Dunaszerdahelyen.

Mint grafikus és képzőművész képzőművészeti és fényképészeti katalógusok szerkesztője, a Járási Népművelési Központ kiállításait installálta, ahol negyven évig dolgozott. Munkáját a népművelési központban, mint a dunaszerdahelyi régió képzőművészeti és fényképészeti felelőse, szakszerűen és örömmel végezte. 

Számos felejthetetlen rendezvény ötletgazdája, amelyeket precízen és alaposan készített elő, magas művészi színvonalon. A Képzőművészeti Spektrum – AMFO és DIAFOTO – Csallóközi Színes Ceruzák – alapítója és főszervezője, de számos járási képzőművészeti olimpiát is előkészített az alapiskolák vagy a speciális iskolák tanulói számára, valamint szervezője és lebonyolítója volt a Képzőművészeti Klub és a Fotóklub kiállításainak. 

1979–1990 között évente rendezett és vezetett művésztelepeket Nyárasdon és Pozsonyeperjesen. A táborokban nem csak felnőttek, hanem fiatal tehetségek is alkottak, akiket mint metodikus szakszerűen irányított, segített fejlődésükben. 

Hála Rácz László lelkesedésének, a Csallóközben kialakult a helyi képzőművészeknek és a fotóművészeknek egy erős csoportja, akik évtizedek óta részt vesznek országos és nemzetközi szintű megmérettetéseken.

1989-től a Szlovák Képzőművészeti Unió, 1990-től pedig a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának a tagja volt. 

Rácz László tíz esztendeje, 2011. április 8-án hunyt el Pozsonyban.

Ezt már olvasta?

Cookies