Back to top

Polgármesteri díjban részesült a 20 éves Szent György Kórus

Publikálva: 2021, augusztus 24 - 12:08
Hájos Zoltán polgármester a Szent István-napon polgármesteri díjban részesítette fennállásának 20 éves jubileuma alkalmából a Szent György Kórust. Az elismerést az ünnepi gálaesten Érsek Rezsőt művészeti vezető és Kollár Katalin karnagy vette át.
Polgármesteri díjban részesült a 20 éves Szent György Kórus

A Dunaszerdahelyi Szent György Kórus az idén ünnepeli megalakulásának 20. évfordulóját. A kórus megszakítás nélküli, tevékenységben gazdag húsz esztendőt tud maga mögött. Ez idő alatt elválaszthatatlan részévé vált Dunaszerdahely város kulturális és társadalmi életének.

A kórus már megalakulása után gyors és jelentős szakmai fejlődésnek indult. Köszönhető volt ez az egyre növekedő taglétszámnak, a szakmai vezetésnek és az aktív, mai napig is tartó heti két próbának. A művészeti irányultságot adó egyházi vonal adott volt, emellett a klasszikus vonalat is képviselte a kórus, hiszen a városban sokáig egyedüli vegyeskarként működött.

A mai kor adta technikai lehetőségeket kihasználva új távlatok nyíltak meg a kórus előtt. A klasszikus zongorát felváltotta a nagy zenekari hangzást biztosító zenei alap, s így a legkisebb községbe is eljutott az énekkar és a maximális művészi élményt tudta biztosítani a közönségnek.

A szentmiséken való szolgálat mellett koncertező énekkarként is működik az együttes. A már hagyományossá vált karácsonyváró koncertjük egyre nagyobb tömeget vonzott be előbb a plébániatemplomba, később – helyszűke miatt – a kultúrházba. 

Az elmúlt húsz évben a kórus számtalan hazai és külföldi koncertmeghívásnak tett eleget. Fellépett Pozsonytól Nagykaposig, illetve többször járt Ausztriában, Romániában és Magyarországon is. A tavalyi évben meghiúsult a világjárvány miatt a litván (Vilnius) koncertjük sajnos (egyelőre) fellépés.

A versenyeken való részvétel nem tartozik a kórus kiemelt tevékenységei közé, vallva azt, hogy a legjobb és legőszintébb zsűri a közönség, és ha a kórusért megtelik egy templom vagy kultúrház, annál nagyobb elismerést nem nyújthat semmi más.

A Dunaszerdahelyi Szent György Kórus 10 koncert DVD-t és több videóklippet készített az elmúlt húsz évben.

A kórus sikereinek záloga a magas szintű szakmai vezetésük.

  • Érsek Rezső – kórusvezető, karnagy, hangszerelések (2001-től)
  • Kollár Katalin – karnagy (2002-től)
  • Bazsó Horváth Zsuzsanna – fuvola (2014-től)
  • Tóth Sára – fuvola (2019-től)

Taglétszámuk 32 fő.

Ezt már olvasta?

Cookies