Back to top

Polgármesteri díjasok: Hodossy Gyula

Publikálva: 2018, május 1 - 19:08
A Szent György-napok keretében megvalósult városi díjátadáson polgármester díjban részesült Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Könyvkiadó igazgatója a társadalmi, kulturális és irodalmi életben végzett szervezői munkájáért.

Hodossy Gyula nevéhez fűződik többek között a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség megalakítása, a Cserkész, illetve a Katedra című lapok elindítása, továbbá a Katedra Alapítvány, valamint a Vámbéry Polgári Társulás létrehozása, a Vámbéry Irodalmi Kávéház rendezvényeinek szervezése.

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó igazgatója és a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett Vámbéry munkásságának bemutatásával a Vámbéry Napok és a Vámbéry Konferencia szervezőjeként.

Szépírói munkássága a műfaji-eszközhasználati különlegességeit tekintve nemzedéke egyik legsajátosabb kísérletezőjévé teszi. Verseiben társadalomkritikai hangot üt meg. Nyelvezete az élőbeszédhez áll közel, sajátja a fanyar humor és az irónia. Több verseskötete jelent meg, mint például a Próbaút, Hivatalos versek, Ötven év-ötven vers, Szövi a lélek vásznát.

Munkássága elismeréseként 2001-ben a Márai Sándor Alapítvány Nyitott Európáért Díjával tüntették ki, 2004-ben megkapta a Partium Díjat.

Ezt már olvasta?

Cookies