Jelenlegi hely

A polgármester válaszol – a központi iskolakonyhákról

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 19 - 08:20 | Közérdekű
Ünnepélyes tanévnyitó és a kiselsősök köszöntése után szeptember 2-án átadták a Jilemnický utcai Alapiskola mellett működő új, korszerű, a 21. századi igényeknek megfelelő második központi iskolakonyhát, illetve az alapiskola felújított étkezdéjét. Ennek kapcsán kérdeztük meg dr. Hájos Zoltán polgármestert.
A polgármester válaszol – a központi iskolakonyhákról

„Valóban stratégiai döntés előtt állt a képviselő-testület két évvel ezelőtt, amikor önkormányzati szinten orvosolta az iskolakonyháknál kialakult helyzetet. A cél egyértelmű volt: egyrészt meg kellett oldani, hogy ne régi, 20–40 éves, elavult konyhai berendezésekkel kelljen a gyermekeinkre főzni óvodáinkban és alapiskoláinkban, másrészt optimalizálni, költséghatékonnyá és nemkülönben működőképessé kellett tenni a konyhai hálózatunkat.

Meg kellett fogalmazzuk tehát, mit szeretnénk, s nem egy-két évre szólóan, hanem hosszú távon tenni ez ügyben. Egy komoly analízis és egy hosszabb, széles körű vita, illetve költségvetési mérlegelés után oda jutott a képviselő-testület, hogy egy hosszú távon gazdaságos, korszerű, már a 21. század igényeinek megfelelő, és mindenképpen a gyerekek szempontjából is maximálisan kielégítő megoldást választ, a központi iskolakonyhák kiépítését, illetve az étkezők, kiadók teljes körű felújítását.

Ennek a reformfolyamatnak az első »gyümölcse« volt a Szabó Gyula Alapiskolában a központi konyha kialakítása, amely mint az elmúlt évben megtapasztaltuk, beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. A mostani tanévkezdésnél pedig elindíthattuk a Jilemnický utcai Alapiskola mellett működő új központi iskolakonyhánkat. Tudni kell azt is, hogy egy-egy ilyen iskolakonyha valóban a legkorszerűbb berendezéseket kapta meg, a 21. század technológiáját, ahol rendes körülmények között napi 800 ételadag minden gond nélkül, és tegyük hozzá, éttermi színvonalon lefőzhető, elkészíthető. Teljesen megújultak az élelmiszerraktárak is, illetve profi éttermi hűtőszekrények teszik itt mindennapi dolgukat már.

A most elkészült iskolakonyha 850 ezer eurós beruházása tehát nem egy-két évre, hanem reményeink szerint legkevesebb húsz évre szól már, ráadásul a működtető Gastro DS Kft. a géppark folyamatos karbantartását is figyelemmel kíséri, tehát sokkal egyszerűbb és olcsóbb lesz a hosszú távú működtetése a konyháknak.  

Szeretnénk azt is elérni, hiszen a kapacitás és a minőség már adott, hogy városunk idősebb polgárai számára is biztosíthassuk a közeljövőben a közétkeztetést. Emellett láthatóvá válik az is, hogy a városi rendezvényre, de máshová is képes lenne cateringet biztosítani a Gastro DS. Mindez pedig hosszú távon eredményez költséghatékonyságot. Elérhetővé válhatna az is, amit szeretnénk: valóban ingyenessé tenni óvodásaink és iskolásaink számára a közétkeztetést, hiszen a kevesebb és hatékonyabb szervizelés, a lehetőségek más irányú kihasználása akár a rezsiköltség csökkentését eredményezné, azaz később nem kellene a szülőknek hozzájárulniuk az iskolakonyhák rezsijéhez sem.”