Back to top

A polgármester díja díjazottai 2020-ban

Publikálva: 2020, augusztus 23 - 14:39
Dr. Hájos Zoltán Dunaszerdahely Város Polgármesterének Díját 2020-ban Nagy Frigyes, volt alpolgármester, a Vox Camerata kamarakórus, Dr. Rajzák László kapták, polgármesteri emléklapot pedig a Dunaszerdahelyi Birkózóklub kapott.
A polgármester díja díjazottai 2020-ban

Alább olvashatnak bővebben a díjazottakról.

Nagy Frigyes

Mgr. PhDr. Nagy Frigyes 1945.május 31-én született Felbáron (Süly). A dunaszerdahelyi gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Egészségügyi Középiskolában fogtechnikusi szakon szerezte meg szakérettségijét. A zsolnai Egészségügyi Középiskolán tette le záróvizsgáját és szerezte meg okleveles fogtechnikus végzettségét. A Pozsonyi Komenský Egyetem Hittudományi Karának pedagógiai irányzatán államvizsgázott, doktori címét pedig 2011-ben védte meg a pozsonyi Szt. Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskolájának Missziológiai Tanszékén.

Munkahelyei közül érdemes megemlíteni a dunaszerdahelyi Járási Egészségügyi Intézetben a laboratóriumvezetői – járási fogtechnikusi funkcióját, majd 1994-2010 között Dunaszerdahely város alpolgármestere volt. 2011-2013 között a pozsonyi Szt. Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola oktatója, a Dunaszerdahelyi székhelyű Battyány-Strattmann László Intézet titkára. 1996-tól középiskolai hittantanárként tevékenykedik három középiskolában Dunaszerdahelyen

Nős, felesége Nagy Hedvig okleveles közgazdászmérnök. Nagy Frigyes két leánygyermek édesapja. Silvia Svájcban muzikális színész és pedagógus, 4 gyermek édesanyja, Frederika pedig történelem, etika és szociológia szakos  pedagógus, 2 kislány édesanyja, Dunaszerdahelyi lakos.

1990-ben az MKDM (Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom) alapító tagja, majd a városi elnökségének tagja Dunaszerdahelyen, később az MKDM Országos Tanácsának tagja. A Magyar Koalíció Pártjának megalakulását követően az MKP városi és járási elnökségének tagjaként tevékenykedett, illetve 1999-2007 között az MKP Országos Tanácsának tagja is volt. 1990-től két évtizeden át tagja a dunaszerdahelyi városi képviselő-testületnek, a városi tanács tagja illetve polgári eskető. 1991-től 2016-ig a Szlovák Fogtechnikai Kamara Nagyszombati regionális elnöke, 2000-2016 között a pozsonyi székhelyű Szlovák Fogtechnikai Kamara alelnöke. 2000-2004 közt Nagyszombat megyei képviselő, illetve 2008-ig Nagyszombat megye Egészségügyi és Szociális Bizottságának tagja. 2000-2013 között a Római Katolikus Plébánia Egyházi Tanácsának elnöke. 2010-től a Nemzetközi Szent György Lovagrend Szlovákiai Nagypriorja és 2013-tól a Római Katolikus Plébánia Pasztorális Tanácsának elnöke.

Vox Camerata kamarakórus

A Vox Camerata kamarakórus 1990-ben kezdte meg működését; az első két évben női karként tartották nyilván. Az alapító tagokat, illetve a kórus magját ekkor a dunaszerdahelyi zeneiskola tanárai alkották.

1992-től a női tagok mellé két férfi szólam képviselői is csatlakoztak. Ebben az időszakban Pálmai Márta vezette – előbb a női, majd később a vegyeskart is. 1990-től egészen 1997-ig több mint 100 alkalommal álltak színpadra, s több elismerést tudhattak maguknak, így aranykoszorús minősítést kaptak a galántai Kodály Napokon, a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diplomával jutalmazták munkájukat, vagy például az olaszországi Riva del Garda rangos nemzetközi kórusversenyen bronzéremmel jutalmazták őket. 1997-ben Rácz Tibor vezette a kart – majd 1998-tól a Vox Camerata életében egy „leálló” korszak következett.

2011-ben Németh Borbálának, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola énektanárának köszönhetően éledt fel az énekkar. Németh Borbála 2016 januárjáig vezette a kórust – azóta a Vox Camerata vezetését Gaál Zöld Ágnes vette át. Állandó vendégeik Fitos Andrea és Bazsó Horváth Zsuzsanna, a Művészeti Alapiskola tanárai, akik hangszeres kísérettel színesítik a kórus fellépéseit.

Az újjáalakult kamarakórus a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a dunaszerdahelyi Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete mellett működik, alapvető célja színesíteni Dunaszerdahely város zenei életét, valamint megerősíteni a helyi magyarság identitástudatát, s vele szeretetét a zene iránt. Repertoárjuk nagyon színes, hiszen a komolyzeneitől kezdve a klasszikus darabokon keresztül a könnyed stílusig szerepelnek benne kórusművek. Az elmúlt kilenc évben számos fellépést tudhatnak maguk mögött, főleg Dunaszerdahelyen és környékén, de vendégszerepeltek már a határon túl is. Tavaly decemberben Budapesten, a Magyarság Házában mutatkozhattak be egész estét betöltő karácsonyi koncertjükkel. 2017 decemberében jelent meg a kórus első hanghordozója Ó, jöjj, ó jöjj Üdvözítő címmel.

Az újjáalakult kórus eredményei:
2015 novembere, Kassa: Viva il canto - bronzsávos minősítés
2017 májusa, Galánta: Kodály Napok - ezüstsávos minősítés
2019 júniusa, Dunaszerdahely: Viva il canto - aranysávos minősítés és a Legjobb dramaturgia különdíja

2020 szeptemberétől a kórus vezetését egy időre Koszorús Mátis Margit veszi át.

MUDr. Rajzák László

Dr. Rajzák László több, mint 45 éve, 1975. augusztus 15-től a dunaszerdahelyi kórház sebészorvosa.

1949. október 2-án, Egyházgellén született orvosi családban, édesapja 1947-től évtizedeken keresztül volt e kis csallóközi falu körzeti orvosa. A „Fiú”, hisz’ mindenki így becézte, gyermekkora óta az orvosi pályát célozta meg hivatásaként, az általános iskolát szülőfalujában, középiskolai tanulmányait városunkban, az orvosi egyetemet pedig Kassán végezte.

Szakmai életének két fontos állomása 1980, illetve 1990, amikor Pozsonyban sebészi szakképesítést szerzett. Sebészi munkáját az elmúlt 45 év alatt a megszámlálhatatlan sikeresen elvégzett beavatkozás, az ennél is több ambulánsan és az osztályon ellátott beteg mellett a töretlen jókedv a humor és az empátia jellemzi. Fiatal kollégáinak fenntartások nélküli mentora, azok első műtétjeinek asszisztense, szakmai pályájuk egyengetője, de egyben a kórházi szép magyar beszéd utánozhatatlan és szigorú védnöke mind a mai napig. Közismerten egyediek energiatakarékos és dohányzásellenes megnyilvánulásai. Kórházi munkája mellett aktív társadalmi életet élt, tanított a dunaszerdahelyi egészségügyi iskolában, hosszú évekig a TUDOK – tudományos felvidéki diák vetélkedő zsűrijének is tagja volt, lektora volt a Szlovák Vöröskereszt helyi szervezetének, illetve az akkori  Magyar Koalíció Pártja helyi szervezetének tagjaként bekapcsolódott a rendszerváltás és rendszerváltás utáni eseményekbe is.

Ízig vérig sportember, aki soha nem szeret/szeretett veszíteni - élete egyes szakaszaiban a foci, a tenisz és újabban a repülés nagy szerelmese.

Az elismerést mind a mai napig kitartó aktív munkavállalása és városunk, illetve a régió betegeinek évtizedeken át történő szolgálatáért kapta.

Dunaszerdahelyi Birkózóklub

A Dunaszerdahelyi Birkózóklub 1970-ben alakult Író Ferenc közreműködésével. A klub első szlovák bajnoki címét 1973-ban Bürsöly Ferenc szerezte. 1977-ben birkózóik megnyerték a szlovák nemzeti ligát és 1978-ban feljutottak az I. csehszlovák ligába. A Los Angeles-i junior világbajnokságon 1983-ban Schwendtner József világbajnoki címet szerzett. 1985-ben a serdülő szabadfogású birkózó csehszlovák bajnokságon kivívták a csapatbajnoki címet. Az 1986-os serdülő szabadfogású birkózó csehszlovák bajnokságon hét bajnoki címet szereztek. Az 1991-es junior világbajnokságon Fernyák István bronzérmes lett. Még ebben az évben Isztambulban Kollár Roman Európa-bajnoki címet szerzett, valamint Fernyák István  ezüstérmes lett.

2018-ban a csapat megnyerte az I. szlovák diák szabadfogású birkózó ligát, 2019-ben pedig az I. szlovák junior szabadfogású birkózó ligát. Ugyanebben az évben a kadett Európa-bajnokságon, valamint a nyári európai ifjúsági olimpián Pollák Anna az 5. helyen végzett. A szlovák birkózó klubok és egyesületek versenyében a 2019-es év legsikeresebb csapata lett a Dunaszerdahelyi Birkózóklub. Az elmúlt 10 évben a klub birkózói 92 szlovák bajnoki címet, az elmúlt öt évtizedben pedig a világ- és Európa-bajnokságokon 15 érmet szereztek.

Ezt már olvasta?

Cookies