Jelenlegi hely

Pillanatok árulják el az összetartozást

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 25 - 08:30 | Színes
Amit ő maga is elmondott, és találkozásunk első pillanatától az utolsóig észrevehető, hogy mindig mosolyog. Munkája tulajdonképpen az élete, és a Mentális Sérülteket Segítő Társulásuk olyan erőket mozgat meg, hogy róla és társairól, illetve támogatottjaikról is nyilvánvaló, hogy hétköznapi szuperhősök. Cséfalvay Ágnessel, a társulás elnökével beszélgetett a KLIKKout.
Pillanatok árulják el az összetartozást

- Milyen tulajdonságokkal kell bírnia egy embernek, hogy jól végezhessen egy ilyen fontos munkát?

A problémákat elsősorban megoldani kell, nem pedig elmélkedni róluk. Nagyon fontos tulajdonságnak tartom az ilyesfajta munkánál a határozottságot. Érezni kell a hiányosságokat, és kell a jó beszélőkészség is, amivel engem jól megáldott az ég. :) Köszönöm, hogy fontosnak nevezte a munkát, mert szerintem ez tényleg az, és állami szintről is jobban oda kellene figyelni a sérültjeinkre, mert nincsenek kidolgozott rendszerek, a létezőek pedig hiányosak, nem emberközpontúak.

Tárgyként tekintenek a sérültekre és sajnálják őket. Pedig nem sajnálni kell őket, hanem lehetőséget adni nekik arra, hogy akarjanak. Motiválni kell őket is.

Ha velük van, akkor rájöhet, hogy tud tőlük tanulni. A legtöbb, amit pedig tőlük tanulhatunk, az a tudásvágy és az akaraterő. Visszatérve a kérdésre: ami még nagyon fontos, az az őszinteség.

- Észreveszik, ha valaki nem az?

Nagyon. Mellettük fel lehet mérni, hogy ki milyen ember. Ráéreznek, ha a másiknak valami baja van velük, ha nem fogadja el őket.

- A legtöbb ember nem jön zavarba attól, hogy hogyan kellene viselkednie velük?

Léteznek hiedelmek, hogy agresszívak, és emiatt félünk tőlük. De csak az ismeretlentől félünk. Én úgy beszélek velük, mint Önökkel. És ha így tudunk velük beszélni, akkor ők sem érzik magukat másoknak. Úgy kell viselkedni velük is, mint bárkivel.

A teljes interjút a KLIKKout oldalán olvashatják.

Címkék: KLIKKout