Back to top

Petőfi 200 – közeleg a gyermekkari kórusműpályázat benyújtási határideje

Publikálva: 2023, május 27 - 06:00
Rövidesen lezárul a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatának benyújtási határideje. A közmédia klasszikus zenei csatornája és a nagy múltú együttes gyermekkari művek komponálására szóló kiírásában május 31-ig várja hazai és határon túli magyar zeneszerzők teljesen kidolgozott partitúráit.
Petőfi 200 – közeleg a gyermekkari kórusműpályázat benyújtási határideje

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók Rádió.

Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva.

A pályázat célja, hogy a közmédia zenével is megünnepelje a reformkor lángelméjét, és hidat képezzen a költészet és a zene között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval.

A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára.

Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz.

Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni. A kórusmű cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereket. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. A pályaműveket május 31-ig várják. A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük.

Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.

A pályázati kiírás az alábbi linken érthető el. A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a www.mediaklikk.hu/bartok  oldalon hozza nyilvánosságra.

(MTVA/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: Petőfi 200
Cookies