Back to top

A pénzügyi ismeretek hiánya a lakosság gyenge pontjai közé tartozik

Publikálva: 2021, szeptember 16 - 06:55
A pénzügyekben való jártasság nem tartozik Szlovákia lakosságának erősségei közé, ennek ellenére viszont úgy gondolják, hogy értenek hozzá, és ennek megfelelően viselkednek. Mindezt a Focus és a Nadácie Partners reprezentatív felmérésének eredményei támasztják alá, melyet idén júniusban végeztek. Ebből az is kiderül, öröklött pénzügyi hiányosságaink generációkon keresztül ismétlődnek.
A pénzügyi ismeretek hiánya a lakosság gyenge pontjai közé tartozik

Mint ahogy arra a Partners Group SK pénzügyi szakértője, Andrea Kasanická Straková rávilágított,

rossz beidegződéseink gátolnak bennünket pénzügyeink helyes kezelésében, s életünk során ezek a hibák vezetnek az időskori szegénységhez.

Ugyanezt erősíti meg a Finančný kompas elemzője, Maroš Ovčarik. „Az emberek többsége későn kezd gondolni az öregségére. Ezáltal időt és pénzt veszítenek, melyet hosszú távon történő értékesítéssel, például befektetési alapokon keresztül szerezhetnének“ – árulta el Ovčarik.

A leggyakoribb hibák közé tartozik például, hogy az emberek többsége képtelen objektív módon megítélni ismereteit és lehetőségeit. Ez utóbbiból adódik, hogy erőnkön felül költekezünk. A háztartások 76% százaléka többet költ a bevételének erre a célra ajánlott 40%-ánál. További hiányosság, hogy a törlesztési problémákat nem oldjuk azonnal. A felmérés során megkérdezettek felének van valamilyen hitele, leggyakrabban a fiatalabb generáció képviselőinek.

Eladósodottság tekintetében Szlovákia lakossága régóta az első helyek valamelyikét foglalja el.

„A szlovákiai háztartások összes hiteltartozása eléri a 42,3 milliárd eurót. Ezek 84 százaléka ingatlanhitel, 11 százaléka pedig fogyasztói hitel. A lakosság eladósodásának üteme is nagyon gyors, a hitelek mennyisége 7 százalékos évközi növekedést mutat, a jelzáloghiteleké 10 százalékost“ – vázolta a helyzetet Ovčarik.

Straková szerint érdekes tény, hogy a szlovákiai lakosságnak nem okoz gondot havonta hitelt törleszteni, viszont a jövőjük biztosításával kapcsolatban már úgy vélekednek, hogy erre nem marad kapacitásuk. A felmérés arra is rávilágított, hogy az embereknek komoly hiányosságaik vannak a hitelkínálat kérdéseit illetően.

A megkérdezettek több mint egyharmadának nincs áttekintése a bankhitelek kamatairól, közel fele nem tudja helyesen megbecsülni a fogyasztói hitelek kamatait, és több mint 80 százalékuk nincs tisztában a jelzáloghitelek kamataival. Ugyancsak közel 80 százalékuk nem ismeri a hitelkártya kamatterheit.

Mint ahogy azt a Focus ügynökség szociológusa, Martin Slosiarik megállapította, a lakosság legfontosabb prioritása korra való tekintet nélkül a pénzügyi tartalék megteremtése nehezebb időkre. Ezt a megkérdezettek 55 százaléka állította, s minél idősebb valaki, ez annál fontosabbá válik számára.

NZS / Felvidék.ma / Webnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, ekonomika
Cookies