Jelenlegi hely

Pénteken éves konferenciát tart a Kerekasztal

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 7 - 09:01 | Színes
November 10-én pénteken 13.30 órai kezdettel indul a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája, melyet Érsekújvárott rendeznek meg a helyi kultúrház valamint a Csemadok-ház épületében. A konferencia célja olyan fórumot biztosítani a civil szervezetek számára, mely alkalmas a fontos szakmai és közéleti problémák megvitatására.
Pénteken éves konferenciát tart a Kerekasztal

A péntek nyitónapon két külön szakmai panel kerül megrendezésre. Az oktatási panel fő témái az elmúlt egy évben bekövetkező iskolaügyi változásokon alapulnak, terítékre kerülnek az óvodai képzés problémái, a szlovák nyelvtanítás, a szakkollégiumi képzés, de pénteken kerül sor a Beszéljünk iskoláink jövőjéről program összegzésére és az ehhez kapcsolódó kiállítás megnyitójára is.

A gazdasági panelbeszélgetések a felvidéki magyar gazdasági fejlesztések és kilátások összegzésére fókuszálnak, a gazdaságélénkítő programok és a dél-szlovákiai régió helyzetének tömör összefoglalója mellett a jövőbeni kilátásokról is szó esik majd.

A Kerekasztal konferenciájának fő napjára hagyományosan szombaton kerül sor. Elhangzik a Kerekasztal 2017. évi tevékenységének kiértékelése, ismertetésre kerülnek azok a civil társadalmat érintő mozgalmak és kezdeményezések, melyek befolyással lehetnek a közeljövő folyamataira. A főnap kiemelt témaként kezeli a Kisebbségi Kulturális Alap sorsát, melyről Fiala János jogász mutatja be elemzését, valamint egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül terítékre kerülnek a működéssel kapcsolatos gyakorlati elemek is. A Kerekasztal ambíciója, hogy a nap végére írásban is azonosítsa és megfogalmazza, össszegezze a civil szervezetek aktuális problémáit.

A konferencia előkészítésével párhuzamosan zajlik a jelentkező szervezetek regisztrációja és a tagság megújítása. Az érdeklődők és a résztvevők a konferencia weboldalán (http://konferencia2017.kerekasztal.org/) regisztrálhatják magukat, s ugyanitt kaphatnak részletes információkat a helyszínekről és programokról. További információk a 0915 891 166-os telefonszámon illetve az info [at] kerekasztal.org mailcímen elérhetőek. A Kerekasztal munkájában részt vehet minden olyan kulturális, szakmai, önkormányzati, állami és civil szervezet (intézmény), amely Szlovákiában van bejegyezve, tevékenysége országos, vagy régiós hatáskörű, valamint felelősséget érez közös ügyeinkért.