Back to top

Pénteken és szombaton a nem kommersz zenéké az este

Publikálva: 2021, szeptember 8 - 15:09
Zenésen indul a hétvége, szeptember 10-11-én minőségi zenét élvezhetnek az érdeklődők az NFG klubban.
Pénteken és szombaton a nem kommersz zenéké az este

Pénteken és szombaton este birtokba veszi a klubot (NFG klub, Bartók Béla sétány 788/1) az Are you Free? A nem kommersz minőségi zene fesztiváljának következő évada.

A Na’conxypan Polgári Társulás és a Jazz Club DS szervezésében megvalósuló zenés estekre mindkét nap 20.00 órától várják a látogatókat.

Íme a kínálat:

JWQ (Janoušek–Wróblewski Quartet) (Csehország)

A JWQ egy akusztikus kvartett, mely a zenei improvizációkat ötvözi a két fúvós műhelyéből kikerült kompozíciókkal. A kvartettre eredetileg a New York-i jazz downtown hatott a legerősebben (Sex Mob, Medeski–Martin–Wood, Bobby Previte, Ray Anderson, Marty Ehlrich), de idővel ez a vonal eltűnt, és olyan zenekarrá váltak, mely annyi helyről lop, hogy az már szégyen. Eklektikus szerzeményeik sokféle jazz és más hagyományokból táplálkoznak, amiket a totális improvizáció köt össze.

Štěpán Janoušek – harsona
Michal Wróblewski – szaxofon
Miloš Klápště – bőgő
Jan Chalupa – ütősök

Nagy Emma Quintet (Magyarország)

A Bartók Konzervatórium növendékeiből 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Első lemezük, a saját szerzeményeket tartalmazó Set to Face is ebben az évben jelent meg, most pedig megérkezett a második nagylemez, a 2020 nyarán rögzített LFO (Low Frequency Oscillator), amely izgalmasan, ízlésesen mozog a kortárs jazz nyitott kereteiben.

Slávo Krekovič (Szlovákia)

Zenei tevékenysége során elektroakusztikai improvizációval, generativitással és komplex rendszerekkel foglalkozik. Új hangszereket és új zenei megszólalásmódokat kutat – más művészeket is bevonva, de interaktív installációk segítségével is. Jelenlegi szóló projektje során az improvizáció lehetőségeit használja ki generatív folyamatok és moduláris szintetizátor segítségével.

Szymon Klima Quintet (Lengyelország)

Szymon Klima a lengyel jazz szcéna egyik jeles klarinétosa, neve Európában is ismert. Sidemanként több nemzetközi projekt részese volt. Most saját zenekarával mutatkozik be: a népzene iránti lelkesedését már az Improvisation Quartetben is bemutatta, s most is ebben az irányban halad tovább. A szerzeményeket a lengyel népzene inspirálta. Klima azonban nem a hagyományos hangszereléssel játsza ezt a zenét, hanem teljesen új kontextusba helyezi azt, miközben kiemelten fontos számára az improvizáció és a spontaneitás. Az eredmény egy elragadtatott zene, melyben ott rejlik a népzene egyszerűsége, szépsége és melodikussága, amit totális ellenpontként experimentális avantgárd, rock vagy más műfajú részek követnek.

Tariqa feat. Fenyvesi Márton (Magyarország)

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”. A Gnawa a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a gyorsuló és fokozódó, erős érzelmi hatást kiváltó monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock- és jazz-zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp).

A zenekar – élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a hagyományosan gyógyító és ünnepi szertartásokon előadott gnawa zenére jellemző erős érzelmi hatást.

Fenyvesi Márton nevével éppúgy találkozhatunk az experimentális zenét játszó Váczi Dániel Quintrióban, vagy a Fekete-Kovács Kornél vezette nagyzenekarban, a Modern Art Orchestrában, mint a popzenei ihletettségű Pyjama Sessionsben, vagy az akusztikus jazzt játszó Szőke Nikoletta Trióban és a Balázs Elemér Sextetben. Varga Bendegúz és Horváth Balázs közreműködésével 2008-ban alapította meg első saját együttesét, a Fenyvesi Márton Triót, 2009-ben pedig Ávéd János szaxofonossal hozott létre egy kvartettet. E formációkkal számos fesztiválon és koncerthelyszínen lépett fel (Athéni Európai Jazzfesztivál, a Magyar Jazz Ünnepe, Művészetek Völgye, Művészetek Palotája Jazz Showcase). 2009-ben alapította meg nemzetközi kvartettjét Amsterdam–Budapest Underground néven. Juhász Márton Bostonban élő dobossal és Farkas Norberttel hívta életre második trióját, az MNM-et.

Said Tichiti – ének, guembri
Bede Péter – szaxofon, furulya
Kovács Ferenc – hegedű, trombita, ének
Halmos András – dob
Fenyvesi Márton – gitár

Szabó, Hanousek, Drnek (Szlovákia, Csehország)

A  Szabó, Hanousek, Drnek trió most először lép fel ebben az összeállításban. Szupertriónak is nevezhetjük, mivel elsőrangú jazz improvizátorokkal lesz dolgunk.  Štefan Szabó gitárost a Szaturma, jelenleg KIN zenekarból ismerhetjük. Sokféle duóban játszik (például Michaela Turcerová szaxofonossal az uOuO-ban, vagy Jakub Švejnar dobossal). Radim Hanousek szaxofonos, basszklarinétos egy sor zenekar tagjaként működik, széles palettán: a jazztől kezdve az avantgárd jazzen át a kortárs komolyzenéig (Cotatcha Orchestra, Dust in the Groove, NOCZ stb.). A Berlinben élő harmonikás, Vojta Drnek Európa egyik legjobb zenésze a saját hangszerén. Napjainkban a Treetop (Richard Šanda – harsona, Michal Šelep – bőgő) nevű trióval aratja a babérokat, mely nemrég a nagy presztízsű Animal Music kiadónál jelentette meg első albumát.

AYF

Ezt már olvasta?

Címkék: Are you FREE?, NFG