Back to top

Pellegrini: nem sokáig lesz már téma a pedagógusok fizetése

Publikálva: 2019, szeptember 2 - 14:46
A tanári fizetések évről-évre növekednek, s a miniszterelnök szerint a kérdés nemsokára kikerül a pedagógiai reformok célkeresztjéből, olvashatjuk a ma7.sk hírportálon.
Pellegrini: nem sokáig lesz már téma a pedagógusok fizetése

Peter Pellegrini szerint hamarosan sokkal fontosabb lesz, hogy az oktatáspolitika a pedagógusok megfelelő, minőségi felkészítésével foglalkozzon. Fontos, hogy az iskolákba olyan kezdő tanárok érkezzenek, akik megfelelően felkészültek nem csak saját szakmai területükkel, hanem a modern világ kihívásaival kapcsolatban is.

A miniszterelnök a dunahidasi általános iskola tanévnyitóján arról beszélt, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a pedagógusok fizetése elérje a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagfizetését. "Pár évig ez még eltart, de az irány jó."

A kormány tavaly elfogadott rendelkezése értelmében a következő két évben 10-10 százalékkal emelkedik majd a tanári fizetés. Ugyanakkor, jelentette ki Pellegrini, nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a kezdő pedagógusok fizetését korrigálva tereljék a fiatal pályakezdőket a tanári szakma irányába.

A miniszterelnök kitért arra a mások mellett a rendőröket és pedagógusokat is érintő jelenségre, hogy a Pozsonyban és környékén tapasztalható árszínvonal egész más reálbéreket eredményez, mint például a keleti végeken. Főleg az elszállt lakhatási költségek miatt ugyanaz a fizetés egész mást jelent Pozsonyban, mint például Besztercebányán vagy Kassán. "Kérdés, hogy a kormánynak vagy az önkormányzatoknak kell-e kezelnie ezt a problémát (...), de azt hiszem a kettő kombinációjával kell megtalálnunk a megoldást."

A miniszterelnök végül arra hívta fel a figyelmet, a korszerű, jól működő oktatási rendszer nem feltétlenül csak a szaktárca felelőssége. Az oktatásügy minden résztvevője hozzá kell, hogy járuljon annak optimális működéséhez.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies