Back to top

A Partizan-DAC mérkőzés előtt: elszántan a favorit ellen

Publikálva: 2021, július 22 - 20:45
A hetedik európai kupakalandunkat ma este a szerb élvonal ezüstérmesének otthonában kezdjük. Az Európa Konferencia Liga 2. előselejtezőjének Partizan-DAC párharcának első felvonása csütörtökön 21:00 órakor kezdődik.
A Partizan-DAC mérkőzés előtt: elszántan a favorit ellen

A DAC története során hetedszer és sorozatban negyedik alkalommal mutathatja meg magát az európai kupaporondon. A már nem létező Kupagyőztesek Európa-kupájában (1987/88) és az UEFA-kupában (1988/89 és 1993/94) való részvételünk után az előző három szezonban az Európa-ligában szerepeltünk. Az utolsó reformot követően az új, 2021/22-es idénytől már három klubsorozat zajlik az öreg kontinensen: a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az új Európa Konferencia Liga (EKL).

Szlovákia az UEFA klubcsapatok ranglistáján elfoglalt helyezésének köszönhetően – amely az elmúlt öt év eredményeit összegzi – a sárga-kékek a Nagyszombattal és a Zsolnával karöltve az EKL-ben szerepelnek. Az említett riválisoktól eltérően, a DAC a bajnokság ezüstérmeseként csak a 2. előselejtezőben csatlakozik a küzdelmekhez. A csoportkörbe való esetleges bejutáshoz három ellenfelet is búcsúztatnunk kell (2. és 3. előselejtező, play-off).

A 2. selejtezőkör július 16-i sorsolása a lehetséges ellenfelek közül a legmagasabban értékeltet sodorta az utunkba: a 27-szeres szerb bajnok óriásklubbal, az FK Partizan Belgráddal mérkőzünk. A tavalyi idénytől eltérően ismét két meccsen dől el a továbbjutás sorsa, a visszavágót jövő csütörtökön rendezik a MOL Arénában.

A Partizan stadionjában megrendezendő mai mérkőzés, ahova a szerb megszorítások miatt nagyjából 13 000 néző látogathat ki, a 22. lesz a DAC európai kupatörténelmében. A fekete-fehérek a tizenharmadik „európai” ellenfelünk, méghozzá a tizenkettedik országból.

Következzen egy kis történelmi kitekintő, hiszen épp mára esik a híres nándorfehérvári diadal 565. évfordulója: 1456. július 22-án a helyi vár melletti csatában a keresztények (magyarok és szerbek) legyőzték a törököket. A keresztények Szilágyi Mihály vezetésével addig hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán a nagy túlerőben levő ostromló seregével szemben. A védőkhöz tízezer katonájával csatlakozott Hunyadi János és Kapisztrán János 30–35 ezer keresztese is, ami a diadal kulcsa volt. Ennek emlékét egyébként a belgrádi várban egy kőtábla (is) őrzi. Reméljük, számunkra is jó ómen lesz a mai dátum.

Az eddigi mérleg az európai kupákban (Bajnokok Ligája, Európa-liga, illetve annak elődei – KEK/UEFA-kupa):

DAC: 21 7-3-11, 34:43-as gólarány
Partizan: 272 106-51-105, 404:372-es gólarány

A fenti mérlegből is látható, hogy a Partizan gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi színtéren. A tavalyi bajnoki szezont a második helyen zárta, az újat pedig egy sima, 4:0-s sikerrel kezdte a Proleter Novi Sad otthonában. A szerb főváros klubjáról szóló további információkat itt olvashatnak.

Vezetőedzőnk, Németh Antal különböző forrásokból gyűjtött információt a 47 éves mester, Aleksandar Stanojevićvédenceiről. „A Partizan egy komoly minőséget képviselő együttes, amelynek több mérkőzését is láttuk a felkészülés során, és az első bajnoki fordulóban is megtekintettük őket. Technikailag, taktikailag és erőnlétileg is remekül felkészített futballistákkal rendelkezik az ellenfél. Viszont a továbbjutás a célunk. Fiatal és nagyon tehetséges csapatunk van, megpróbálunk egy minél jobb meccset abszolválni és hatástalanítani az ellenfél erősségeit. Bízom benne, hogy a párharc után mi leszünk a boldogabbak” – jelentette ki a tegnapi hivatalos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a DAC vezetőedzője. 

Dán játékvezetők

Az UEFA dán játékvezetőket nevezett a mérkőzésre. A 39 éves Jens Maae fújja a sípot, akinek a csütörtöki lesz a 13. mérkőzése az európai kupasorozatokban. A vonalakon honfitársai, Daniel R. Nørgaard és Jakob Lodal Lynge Mastrup segítik a munkáját, míg a negyedik játékvezető Mikkel Redder lesz. Az UEFA ellenőri pozícióját ezúttal a kazah Kuanysh Kanapjanov tölti be.

Az Európa Konferencia-liga FK Partizan Belgrád – DAC 1904 2. előselejtező párharcának első mérkőzése ma 21:00 órakor kezdődik. A találkozót az RTVS második csatornája élőben közvetíti.

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC