Back to top

Parlamenti választások 2023 - Dunaszerdahely is szavaz

Publikálva: 2023, szeptember 30 - 10:19
Szlovákiában szeptember 30-án, vagyis ma előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Parlamenti választások 2023 - Dunaszerdahely is szavaz

Fontos infomációk és tudnivalók:

 

Választói jog

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába történő választásokon választói joggal rendelkezik a Szlovák Köztársaság minden olyan polgára, aki legkésőbb a választás napján betöltötte a 18. életévét.

Akadályoztatást jelent a választójog gyakorlásában a személyi szabadság korlátozása a közegészség védelme érdekében, hacsak erről külön törvény pandémia idején másképp nem rendelkezik.

 

A választás módja

A választópolgár a Szlovák Köztársaság területén szavazhat

  • abban a választókörzetben, ahol jegyezve van a választók jegyzékében, vagy
  • bármilyen más választókörzetben szavazói igazolvány alapján. (Ilyen esetben a választói igazolvány felmutatása mellett személyazonosító okirattal is igazolnia kell magát a választópolgárnak.)

A választópolgár a Szlovák Köztársaság területén kívül szavazhat postai úton, ha

  • nem rendelkezik állandó lakhellyel a Szlovák Köztársaság területén, és kérelem alapján a választók külön jegyzékében van bejegyezve,
  • a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkezik, és a választások ideje alatt annak területén kívül tartózkodik, és kérelem alapján bejegyezték a választók külön jegyzékébe.

Információkat arról, hogy ki hol szavazhat, itt találhat.

A szlovákiai választási rendszerben kizárólag pártlistákra szavazhatunk, azaz a régióban, ahol élünk, nem választunk egyéni képviselőket. A hazai választási rendszer a voksolás „személytelenségét” némileg kompenzálva lehetőséget ad, hogy az általunk választott párt listáján külön bejelölhessük a leginkább rátermettnek vagy éppen legszimpatikusabbnak tartott jelölteket. Ezek az ún. elsőbbségi, vagy más gyakran használt kifejezéssel a preferenciaszavazatok.

Fontos tudni, legfeljebb négy jelöltet karikázhatunk a listán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy négynél kevesebb – egy, kettő, esetleg három – jelöltet is bekarikázhatunk, az elsőbbségi szavazatunk akkor is érvényes lesz.

Ha a választó a kitöltésnél elrontja a szavazólapot, az összeset vissza kell adni a választási bizottságnak, és újakat kap. A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra kijelölt, lepecsételt dobozba kell dobni, oda kerülnek az elrontott szavazólapok is. Aki szavazólapot visz ki a választási helyiségből, az szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságot kaphat.

Ma városunk vezetői, Hájos Zoltán polgármester és Karaffa Attila alpolgármester már le is adták a szavazatukat a Kodály Zoltán Alapiskolában, illetve Puha György is készül szavazni.

Az őszi előrehozott parlamenti választáson készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Két órával az urnazásár előtt a dunaszerdahelyi választási részvétel a keleti lakótelepen 70 százalék körül mozog, a belvárosban a 60 százalékot közelíto, míg a további részeken 50 százalék körüli.

Idézzük fel a 2020-as eredményeket:

Ezt már olvasta?

Cookies