Back to top

Pályázati támogatások – újszerűen

Publikálva: 2020, szeptember 24 - 09:13
Sajtóközlemény. Dunaszerdahely város önkormányzata az általános közhasznú szolgáltatások és közhasznú célok városi költségvetésből történő pénzügyi támogatására 2020. szeptember 29-én új rendelet elfogadását tervezi.
Pályázati támogatások – újszerűen

Ahogy dr. Hájos Zoltán, a város polgármestere kihangsúlyozta, a változtatás okai elsősorban a közpénzek felhasználásának nagyobb átláthatósága, valamint a képviselők részéről már korábban is igényelt keretösszeg szavatolása.

A Városi Hivatal egy tucatnyi település támogatási rendszerének megvizsgálása után készítette az általános érvényű rendelet javaslatát, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a XXI. század követelményeinek megfelelően mind a pályázatok benyújtása, mind pedig azok kiértékelése egy elektronikus rendszer segítségével történne.

Az újonnan kialakítandó rendszerben a kulturális, sport-, oktatási, ifjúsági és szociális célokra szánt támogatásra a város minden évben elkülönítené a természetes személyek adójából befolyt összeg 2,5%-át. Ennek odaítéléséről és felhasználásáról az eddigi gyakorlattól eltérően nem csupán a három illetékes szakbizottság zárt ülésén döntenének, hanem a képviselő-testület minden egyes tagja nyilvános véleményt formálhatna. A döntéshozatalban az előző évekhez hasonlóan továbbra is részt vennének az érintett szakbizottságok nem képviselő szakértői, ami hozzájárul a pályázat elbírálásának objektivitásához.

Mivel a jövőben nem lenne korlátozva az igényelhető támogatási összeg nagysága, illetve nem tagolódna külön csomagokra a jóváhagyott keret, minden kérelmező legfeljebb 2 pályázatot nyújthatna be a valós kiadásainak 90%-ára. Ez rugalmasabbá tehetné a pályázatok értékelését.

Ezt már olvasta?