Jelenlegi hely

Ötvenöt éve nyílt meg az első bölcsőde Dunaszerdahelyen

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 5 - 15:10 | Hírek
A dunaszerdahelyi bölcsődei történelem 55 évének tiszteletére gyűltek össze pénteken a városi nyugdíjasklubban a volt és jelenlegi alkalmazottak.
Ötvenöt éve nyílt meg az első bölcsőde Dunaszerdahelyen

Németh Levente szórakoztató táncával, majd Derzsi György hangulatos nótáival alapozta meg a délutáni találkozó hangulatát. Ezután Bíró Johanna, a szociális központ és a bölcsőde jelenlegi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, valamint városunk polgármesterét, Dr. Hájos Zoltánt és a városi hivatal osztályvezetőit, Molnár Alicát és Takács Tímeát. Felkérte Nagy Mártát és Misányik Évát, hogy foglalják össze az elmúlt, több mint fél évszázad történéseit.

Nagy Márta magyarul, Misányik Éva pedig szlovákul meséltek a kezdetekről, valamint arról, hogy mennyire felemelő volt anyukák helyett anyukáknak, nagymamák helyett nagymamáknak lenni. A bölcsődében dolgozni szép és egyben nehéz munka, de megérte, hisz az átadott szeretetet visszakapták a csöppségektől – mondták el mindketten.

Megtudtuk, hogy az első bölcsőde 1962-ben a Fő utcán lett kialakítva, miután az addigi egészségügyi központ átköltözött a nem sokkal korábban átadott dunaszerdahelyi kórház épületébe. 1978. december 30-a történelmi pont volt, mivel ekkor adták át a Komensky utcai – rövidebb bezárás mellett – mai napig működő bölcsődét. A fénykorban nyolc csecsemőotthon működött városunkban, melyben 300-350 gyermekről gondoskodott a 70-80 tagú személyzet. Gazdasági, politikai, társadalmi okok miatt a kilencvenes évek elején fokozatosan bezárták ezeket az intézményeket, majd 1997-ben újra megnyitott a Komensky utcai bölcsi, mely a mai napig működik.

Hájos Zoltán rövid köszöntőjében kiemelte, hogy az ő személyes tapasztalata nem a saját gyermekkorához, hanem gyermekeihez kötődik. Mindketten nevelkedtek ugyanis a városi bölcsiben, és saját tapasztalata szerint nagyon magas szinten folyt a gondoskodás a kicsikről. Ugyanakkor több generáció nőtt már fel, akik részesültek ebből a gondoskodásból. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy Dunaszerdahelyen már negyedik alkalommal ünnepelték a nővéreket a nemzetközi nővérnap alkalmából, amikor nem feledkeztek meg a bölcsődei alkalmazottakról sem, hiszen áldozatos munkájukat így is illik megköszönni.

Megköszönte az összes, ma is aktív, vagy már éppen nyugdíjas alkalmazott lelkiismeretes munkáját, jó egészséget, a ma is dolgozóknak kitartást, a nyugdíjasoknak pedig örömteli nyugdíjas éveket kívánt.

A közös koccintás után virágot és emléklapot adott át a bölcsődék volt és jelenlegi alkalmazottainak.

A találkozón készült felvételeket Képgalériánkban tekinthetik meg.