Jelenlegi hely

Ötven éve a Csallóközben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, augusztus 7 - 14:56 | Kultúra
Andrásy Tibor grafikusművész, képzőművész kiállításának megnyitóját látogattuk meg csütörtökön a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Ötven éve a Csallóközben

A Tornalján született művész a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola grafikai és könyvillusztrátori szakán tanult; 1970-től a Csallóközben, Somorján és Dunaszerdahelyen él.

A grafikáiból és festményeiből készült kiállítás megnyitóján Tilajčík Edit köszöntötte háziasszonyként a művészt és a látogatókat, köztük Karaffa Attilát, városunk alpolgármesterét, illetve Bárdos Gábort, Somorja város volt polgármesterét, Andrásy Tibor régi barátját.

Bevilagua Olga, a Csallóközi Múzeum munkatársa méltatta a kiállítást. Mint mondta, a kiállító művész alkotásai nem hagyják érzéketlenül a látogatókat. Az ellentétek festője ő, munkásságát áthatja a drámaiság, a realista ábrázolásmód és az elvont megfogalmazás. Egy korábbi méltatásból is idézett, mely alátámasztja a művész különlegességét.

Emília Radimáková művészettörténész szerint ugyanis

„Andrásy Tibor festőművész egyedi alkotó a hazai képzőművészek között. Kortársai szemléletmódjától is elkülönülve, saját utakon jár”.

Majd Nagy Kornélia művészettörténész néhány gondolatát tolmácsolta, aki a kiállítás rendezésébe is besegített, de sajnos nem tudott részt venni a megnyitón:

„A művész nyitott szemmel jár, elsősorban a színek világa érdekli őt, a természet ábrázolása kerül előtérbe. Látásmódja nyílt, érdeklődésének középpontjában pedig a szín és a forma áll. Grafikái, képei összetett érzések, bonyolult konfliktusok belső igazságát hordozzák”.

A magyar és szlovák nyelvű méltatás után a megnyitó háziasszonya átadta a szót a művésznek, aki meghatottan mondott köszönetet.

A kiállításmegnyitót Bazsó Horváth Zsuzsanna, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola fuvolaszakos pedagógusa fuvolajátéka foglalta keretbe, színesítette.

A kiállítás 2020. augusztus 28-ig látható a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Szöveg és kép: Rózsár Vince