Back to top

Ötven díjazott a rajzversenyen

Publikálva: 2017, június 3 - 20:16
Az idén érte el 18. évfolyamát az óvodás korúak rajzversenye, a Csallóközi Színes Ceruzák.

Az 1996 óta megszervezett versenyre évről évre egyre többen neveztek, így az ez évi kiállításra a világ tíz országából érkezett közel 2800 műből kellett kiválasztania a szakmai zsűrinek azt az ötvenet, amelyek készítői a Csallóközi Múzeum kiállítótermében megszervezett kiállításmegnyitó alkalmából kapták meg megérdemelt jutalmukat.

A megnyitó Adrián Ohrádka, a Teáter Komika művésze jóvoltából egy fenomenális bohóc produkcióval indult, mely megnevettetett gyereket és felnőttet egyaránt. Majd Tilajčík Edit üdvözölte a vendégeket: Berényi Józsefet, a Nagyszombati Önkormányzati Kerület alelnökét, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely város polgármesterét, Bárdos Gábort, Somorja város polgármesterét, Diligens Tibort, Győr város képviselőjét, a győri küldöttség vezetőjét, Várszegi Mónikát, Győr város önkormányzatának képviseletében, Nagymegyer alpolgármesterét, Mikóczy Dénest, Karaffa Attilát, Dunaszerdahely város kulturális bizottságának elnökét, Gútai Lászlót, a nagymegyeri művelődési központ igazgatóját, valamint a rajzverseny minden támogatóját. Köszöntötte a zsűri elnökét: Bohumír Bachratýt, továbbá a zsűri tagjait: Almási Róbertet, Eva Bachratá - Linhartovát, Gitka Kovačikovát, Várszegi Mónikát, és Nagy Kornélia művészettörténészt, aki a megnyitón sajnos nem lehetett jelen. Külön szeretettel üdvözölte a megjelent gyerekeket, szüleiket és tanáraikat.

Hájos Zoltán polgármester megnyitójában kiemelte, hogy különösen büszke arra, hogy Dunaszerdahely már 18. alkalommal ad otthont a rajzversenynek, amely mára túlnőtte a régiót, és nemzetközivé vált. Megköszönte a szülőknek, hogy támogatják és biztatják a lurkókat, a pedagógusoknak pedig azt, hogy a művészetekhez való jó viszonyt építenek ki a rájuk bízott csemetékben. Köszönetét fejezte ki Jana Svetlovskának, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatójának, hogy a versennyel ennyi kis művészt tudott megszólítani.

Berényi József alelnök, Tibor Mikuš, megyeelnök - aki egyben a rendezvény védnöke - nevében is köszöntötte az egybegyűlteket. Rövid köszöntőjében megemlítette, hogy mennyire jó, hogy a gyerekek élénk színeket használtak, mely visszatükrözi élénk lelki világukat is, ezáltal nagyon vidám rajzok készültek, ami pedig kedvet szerez a nézőknek. Azt kérte a gyerekektől, hogy a jövőben is legyenek kitartóak és még sok szép rajzzal örvendeztessék meg környezetüket.

Az idei versenyt Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke értékelte röviden. Elmondta, hogy a csütörtöki gyermeknap is alkalmat ad arra, hogy külön gratuláljunk a gyerekeknek. Kezdetektől ismeri a rajzversenyt, ezért ki meri jelenteni, hogy egyedi kiállítás ez, mert az óvodások érzéssel és szeretettel készítik a rajzokat.

Almási Róbert hangsúlyozta, érezni lehetett, hogy a kiállított rajzok örömmel készültek, és nagyon nehéz volt a bírálók munkája, hogy kiválasszák azt az ötvenet, amelyet díjaztak. A rajzok annyira szépek, és annyira fontos üzeneteket közvetítenek, hogy a zsűri akár 100 díjat is ki tudott volna osztani.

A köszöntők után elérkezett a kis művészek díjazásának ideje. A sok-sok díjazott között kiemelt díjat - Tibor Mikuš megyeelnök díját - kapta a hat éves dunaszerdahelyi Arnold Hôlka, akinek rajza az okleveleket és a kiállítás kiadványának fedőlapját is díszíti. A rakovái Agáta Luptovcová pedig a kora miatt kapott különdíjat. A kis művésznő volt ugyanis a beküldők közt a legfiatalabb, még csak két éves.

A díjazottak rajzai a Csallóközi Múzeum kiállítótermében, a további kiválasztott, de nem díjazott művek pedig a Csallóközi Népművelési Központ Gallery Nova kiállítótermében tekinthetők meg július 29-ig.

A megnyitón készült képgalériánkat ITT tekinthetik meg.

Ezt már olvasta?

Cookies